Elisabeth Åsbrink: »Vissa saker var farliga att prata om«

I hela sitt vuxna liv har Elisabeth Åsbrink velat skriva om sin familjs hemligheter. Efter decennier av vånda fann hon till slut ett sätt att fylla i de vita fläckarna.

I oktober 2014 skrev Elisabeth Åsbrink en krönika på Dagens Nyheters kultursidor. Den började: »Jag vet en flicka som lever ensam med sin mamma.« Det var en kort text, och den berättade om flickans liv tillsammans med en psykiskt instabil och suicidal förälder.

»Så snart mamman kom hem efter ­jobbet, kunde flickan höra på hennes ›hej‹ vilket humör som gällde: livshumör eller dödshumör. Hon visste om det var bäst att vänta med middag och i stället se till att mamman fick vila och massage. […] Flickan visste var mamman hade sina sömnpiller, visste att överdos skulle vara ­mammans metod och tänkte att det också kunde vara en utväg för henne själv.«

Efter att krönikan hade publicerats fick Elisabeth en rad läsarmejl. Flera av dem uppmanade henne att agera så att flickan kunde få hjälp. Några var upprörda, rent förbannade: Begrep inte Elisabeth att hon måste anmäla det hela till socialtjänsten, så att flickan kunde omhändertas?

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2020 (17 augusti 2020) och är skriven av .