Skriv ett liv

Eva F Dahlgren har hyllats för sin bok Farfar var rasbiolog. Här berättar hon om hur hon tog sig an sin släkthistoria – och serverar kloka råd för dig som vill skildra ett livsöde.

Jag hade inte tänkt på farfar på åratal, han hade varit död i 20 år. Så plötsligt dök han upp igen – och knackade mig i huvudet med sin doktorsring. Jag blev förvånad. Minnen blixtrade fram. Farfars skrivbord med människo­skallen, där han lade gem och gummisnoddar. Draglådorna med uppnålade insekter. Blommor i krukor, glas och kolvar. Farfar var vetenskapsman, pratade latin och kunde berättade om när det går fel i naturen, om fåglar med två huvuden och fyra ben. Men jag hade aldrig läst något han hade skrivit, eller som skrivits om honom.

Jag började gräva i min familjehistoria och upptäckte att farfar som botanikprofessor inte bara sysslat med växtförädling. I gamla tidningsklipp prisades hans stora insatser vid Rasbiologiska institutet i Uppsala. Detta skulle jag aldrig skriva om, bestämde jag.

Det höll inte, jag kunde inte lägga locket på. Så småningom försökte jag ändå skriva min släkthistoria, som en fiktiv berättelse. Ingen skulle ana att texten hade det minsta med mig att göra. Inte ens mina släktingar. Och farfar som fortfarande var släktens högste, han skulle vila i frid.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades Publicerad 30 januari 2020 och är skriven av .