Dödar inga älsklingar

En trollerikonstnär brukar inte avslöja sina trick, men på senare år har John Ajvide Lindqvist själv funderat mycket på det där med illusioner. Vad är man egentligen ute efter? Och hur får man folk att tro på det omöjliga utan att luras? Skriva träffade Sveriges skräckfarbror nummer ett.

Det börjar med en fix idé. Ett par spöken som åker flakmoppe, eller en bandspelare som står och spelar Modern Talking-hits ute på klipporna medan zombiesarna går loss på mänskligheten. Just för tillfället är det en gammal schlagerförfattare som spökar hos John Ajvide Lindqvist.

– Jag är väldigt förtjust i Peter Himmelstrand, han som skrev Det börjar verka kärlek banne mig. Det kanske är omöjligt, men jag vill så gärna ha med honom på ett hörn i min nästa bok!

Han ler förtjust vid tanken, sippar på en trippeldubbel espresso och tänder en cigg i solen utanför Café Landkrabban i Norrtälje. Det är här han brukar träffa journalister, vilket blir rätt sällan om det inte är någon bok som måste lanseras – för det mesta föredrar han att sitta hemma och skrämma skiten ur folk.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2012 (20 april 2012) och är skriven av .