Bild: Rangizzz/Shutterstock

Skriva skräck – så lyckas du

Det finns bara en väg att lyckas när du vill skriva skräck. Du måste bejaka ditt inre mörker. Som hjälp på vägen har vi tagit fram dödssyndsmetoden. Ett sjupunkters-program som gör dig till den läskigaste skribenten i länet. Så, vad väntar du på? Låt skräckförfattaren Anders Fager guida dig ner i mörkret.

1. Frosseri: Ät upp dem

Vill du skriva skräck som är läskig på riktigt? Vårt första råd: Allt som har med ätande att göra är obehagligt. Extrema närbilder är obehagliga. Obehag bor granne med äckel. Och bra skräck behöver lite skräckel. Man kan till och med påstå att skräcklet är ett av de viktigaste redskapen i skräckskrivarens verktygslåda.

Tänk efter hur vi alla oavbrutet stoppar saker i munnen. Det kan vara bitar av döda djur; saker gjorda av saker som runnit ut ur kor, och fiskbullar. Sådant äter vi sunda människor med stor njutning. Vi kan prata i timmar om hur mat känns i munnen, hur den luktar och hur den smakar. Vi suger och smackar och sniffar och sörplar på ett sätt som faktiskt är ganska groteskt. Kryp bara lite för nära så kommer skräcklet, den där obehagliga känslan man får när man ser något fullständigt vedervärdigt men inte kan titta bort.

Artikeln publicerades i Skriva #5 2014 (20 augusti 2014) och är skriven av .