Foto: Kristina Postnikova/Shutterstock

Så skriver du bättre action

Action är mer än superhjälteslagsmål, biljakter och bomber som måste desarmeras inom 20 sekunder. Det kan faktiskt räcka med att din huvudperson reser sig från köksstolen så är en actionscen igång, och sedan kan vad som helst hända. Anders Fager visar hur du gör det både nervkittlande och begripligt.

Saker är olika svåra att skriva om. Det kan vara svårt att skriva om känslor för att de är svåra att föreställa sig. Eller om ett styckmord för att man faktiskt saknar viss branschkunskap. Den här författaren har inte riktigt de problemen, utan tycker att action – snabba händelseförlopp – är svårast att skriva om. Speciellt om förloppen involverar många människor. Jag vill påstå att alla författare har det problemet i varierande grad. En del tappar koncepten när trettio ninjor ninjakrigar på utsidan av ett höghus. Andra kan inte ens låta sina karaktärer resa sig från det innerliga samtalet vid köksbordet utan att det blir lite rörigt. Oavsett vilken situation det är så tappar författare ofta bort var folk är och om de sitter eller står och vad som är viktigt i scenen. Det blir antingen ett ändlöst beskrivande av olika kroppsdelars väg genom rummet eller så händer det bara saker utan att man fattar hur. (Observera att det ibland kan finnas en poäng med att ingen fattar vad som händer, mer om detta senare.)

   

Att kunna skildra rörelser och händelseförlopp är lika viktigt som att hålla ordning på inre monologer och drivkrafter. Du som direkt skjuter den här texten ifrån dig och tänker att du minsann inte skriver om superhjältar; häng kvar. De här resonemangen tvingar dig att se upp från naveln och ut i rummet. Det kan gynna ditt skrivande på många sätt.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2016 (20 december 2015) och är skriven av .