Hur skildrar man ett sommarmord?

Sommaren är deckargåtornas och de bestialiska mordens högtid, men handen på hjärtat: hur ofta slutar inte de där rysligheterna du sett fram emot med en besviken suck i hängmattan? För att göra det otäckt på riktigt krävs att du vet vad du pratar om. Och har du inte egen erfarenhet är det dags att skaffa dig det. Välkommen till en blodig och annorlunda serie skrivövningar. Vi vill redan nu varna kräsmagade personer. Det här kommer bitvis att bli ganska geggigt.

Research kan vara så mycket mer än att googla lite. Du kan till exempel besöka en viss plats för att få en mer personlig känsla för hur den låter eller luktar. Du klämmer och sniffar och tar in miljön. Du kan också handgripligen pröva på det ena eller andra. Hur känns det att sitta på en häst eller använda en kulsprutepistol? Den sortens konkret research kommer att göra underverk för autenticiteten i din berättelse. Du vet vad du pratar om. Det känns som att du är där. Det du berättar blir helt enkelt mer angeläget. (Dessutom skapar noggrann research situationer av sig själv, något du kommer att märka under den här övningen).

Dessvärre finns det saker som du av olika skäl inte kan eller vill uppleva i verkligheten. Det kanske inte ens är lagligt att göra det där som du vill skriva om. Då får du hitta andra sätt.

Följ med!

En utgångspunkt: Gun-Britt Nilsson – Aspirerande Mördare i Sommarsverige

Gun-Britt och Allan träffades på en skoldans i nian. Året var 1964 och de har till barn och barnbarns glädje varit ihop sedan dess. De verkar vara så lyckliga tillsammans – ett sånt där strävsamt äldre par som ger oss andra hopp om livspusslet. ”Tänk om vi också bara kunde leva som mamma och pappa? Trygga och lyckliga tillsammans.”

Verkligheten ser dock annorlunda ut. Gun-Britt och Allan har på oklara grunder hatat varandra sedan åttiotalet, men har som många andra i samma situation bestämt sig för att hålla ihop för barnens skull. Deras barn varken tackar dem för det, eller ser igenom fasaden. Ni har hört historien förut.

Annons

För att klara ut en del andra saker. Gun-Britt och Allan har bägge nyligen blivit pensionärer. De bor i ett radhus i ett område där nästan alla har barn och alla känner igen varandra och vet vems bil som är vems. Det är långt till större skogar, skärgårdsvikar och större soptippar. Gun-Britt kan beskrivas som ”nätt” och Allan är huvudet längre än henne och har en viss rondör. På sommaren tycker deras barnbarn om att leka på gräsmattan bakom huset och i deras värld är den lilla skogen som gränsar till gräsmattan lika vild som Tiveden.

Ett resultat: Allan Nilssons sista lunch

Gun-Britt kommer i efterhand inte att kunna förklara vad som utlöste det. Hon försöker skylla på värmen. Eller att det hade varit irriterat redan över morgonkaffet på balkongen då de började tjafsa om hur varmt det var i juni för två år sen. Var det varmare då eller nu? Men den sista droppen var Allans gnäll över att det inte fanns något stekt ägg till pölsan. Alla vet ju att man äter stekt ägg och rödbetor till pölsa. Det bara är så. Och efter alla dessa år.

Allan dog där och då medan Lasse Berghagen på radion sjöng den där vagt obehagliga sången om en gubbe som spottar snus och börjar dansa med ett barn. Men hur dog Allan? Detta är den första researchövningen. Hur tar en kvinna på sextiosex ihjäl en avsevärt större jämnårig man i hastigt mod? Det finns inga djävulska långsiktiga planer, inga gifter eller mediciner att fixa med, och Nilssons äger inga vapen. Deras köksknivar är av det mer modesta slaget och Allan samlar inte på bullriga bensindrivna verktyg. Gun-Britt gillar att sticka, hennes favoritprogram är Babel och hon har vaga erotiska fantasier om Michael Nykvist. Så nu, när det brinner i huvudet på henne, vad tar hon sig till? Allan sitter vid köksbordet och gnäller. Lasse Berghagen sjunger: ”Ja det va´ en kväll i juni, då när sommarn e´ som bäst

UPPGIFT 1 – DRÄP HONOM

Hur dräper en liten kvinna en stor man? Fundera över vad det finns för olika metoder och vilka hjälpmedel som finns till hands i ett normalutrustat svenskt kök. Gun-Britt kan inte strypa eller bryta ner en stor karl som Allan, så du måste komma på något annat. Något som inte ger Allan en chans att slå tillbaka. Inventera knivförrådet. Ta reda på hur länge en människa lever med avskuren pulsåder. Och hur lätt är det att skära av någons halspulsåder? Vem kan man fråga om råd? Vad kan man använda om man vill utöva mer trubbigt våld?

Det är lika bra att du redan nu resignerar och inser att du måste lära känna en akutläkare eller kriminaltekniker. Det bara är så. Bägge kan bistå med imponerande fackkunskaper och återfinns på sina respektive arbetsplatser. Ring, berätta vem du är och börja fråga med lugn röst. Lugn röst.

Plötsligt spratt de´ till i gubben…

Annons

UPPGIFT 2 – OCH SEN DÅ

Allan ligger stendöd på köksgolvet. Tillsammans med lite pölsa och krossat porslin. Lasse Berghagen skrålar på radion. Det kommer att bli massor av äpplen i år. Nu inser Gun-Britt vad hon glömde i sitt hastiga mod. Snart kommer barnbarnen förbi för ett par timmars lek på gräsmattan medan mamma och pappa spenderar lite kvalitetstid på IKEA.

Plötsligt blir det bråttom. Vad gör Gun-Britt nu? Och var gör hon av Allan? Hur flyttar hon honom? Fundera kring detta. Hur släpar du nittio kilo dödvikt över trösklar och genom övermöblerade rum? Och vart släpar du honom? Var i radhuset går aldrig de underbara och nyfikna barnbarnen in? Öva och pröva. Hur får man honom upp eller ner för en trappa? När du och Gun-Britt väl gömt Allan så blir det till att dammsuga och torka golv. Och hitta på en ursäkt om vart morfar som är så rolig och mysig tagit vägen.

Ja, du skulle sett din mormor…

UPPGIFT 3 – NÄR ALLAN BÖRJAR LUKTA

Gun-Britt klarade mötet med barn och barnbarn. Det fikades i solen och barnbarnen pratade om Allsång på Skansen och mimade till Lasse Berghagen. Nu har de allihop rullat hemåt för en mysig kväll av livspusslande i medelklassidyllen (sådant dina mindre inspirerade skrivarvänner skriver om). Nu är det dags för Gun-Britt att hitta en mer permanent lösning på problemet med Allan.

För hur länge kan man ha ett lik liggande hemma? När börjar Allan lukta? Det är din nästa uppgift i den här övningen. Ta reda på vilka tidsramar som gäller för en död kropp. När kommer vätska och maskar och vad det nu kan vara? Och finns det något sätt man kan förhindra de här processerna hemma i radhuset? Kan man trycka in Allan i en frysbox eller lägga honom i sprit? Och hur är det med det här som heter likstelhet? Det är inte lätt att flytta på Allan om han är stel som en bräda.

Rak i ryggen som en fura…

UPPGIFT 4 – GÖMMA ALLAN

Det är nästan trettio grader varmt när Gun-Britt börjar leta efter en mer permanent lösning på sitt problem. Ett stor brist, inser hon snart, är att hon inte kan köra bil. Och de sålde dessutom Volvon när Allan slutade jobba. Hela den möjligheten är borta. Ska Allan gömmas så är det i närheten och med handkraft.

Gör nu din research. Var någonstans i anslutning till ett radhus kan man gömma ett lik? Finns det en enda fläck av tomten man ostört kan gräva en grav på? Hur är det med grunden? Under huset? Hur lång tid tar det att gräva ett tillräckligt djupt hål? Och vad är tillräckligt?

Det var sommar, det var glädje och de skrattade och sjöng…

UPPGIFT 5 – STYCKA ALLAN

Gun-Britt inser att hon måste få ner Allan i lite mer hanterbara stycken. Och hur svårt kan det vara, tänker hon och inventerar verktygs- och knivförråd. Hon hittar två vettiga knivar, en bågfil och en liten yxa. Inga elektriska verktyg, ingen machete. Familjen äger inte en huggkubbe eller ens en ordentlig arbetsbänk.

Hur tar man nu itu med att stycka en människokropp beväpnad med denna begränsade utrustning? Var skulle du börja? Vad tror du är knepigast? Vad är svårast att komma åt? Lägg någon vän (som är införstådd med vad du håller på med) på golvet och undersök arbetsställningen som uppstår om du ska såga av ett ben. Och var gör du nu detta? Och hur mycket skitar det ner?

Och sa, min sköna får jag lov…

UPPGIFT 6 – GÖMMA ALLAN FÖR GOTT

Gun-Britt har nu reducerat Allan till mer behändiga bitar. Det har varit svettigt i sommarvärmen och frysen är full. Men vart ska hon göra av dem? Även Allanklumpar i storleksordningen ”större julskinka” kan vara svåra att bara trolla bort. Men de går att gräva ner. Eller kasta från broar? Vad mer?

Det är nu dina verkligt mordiska talanger kan komma till sin rätt. Var går det att gömma en Allanklump? Du kommer att se på soptunnor, återvinningsbulor och rastgårdar för hundar med helt nya ögon. Och hur var det med de där sakerna du läst om med att lösa upp kroppar i lut?

Ja du skulle sett din mormor…”

SLUTORD

Du kommer att lära dig mycket konstigt av den här övningen. Och det är meningen. För kan du konstiga saker så kan du också berätta om dem. Och den som kan berätta om en egendomlig kunskap eller färdighet blir aldrig riktigt tråkig. Har du gjort de här övningarna ordentligt kan du dessutom både söka jobb som städare åt lokala gangstergäng och förstöra nästan vilken seg familjemiddag som helst. Vem sa att research inte lönar sig?

Na na na na na na na na na na na na na na na na na na na na na na na na na na na na na na na na na na…

 

Facit

UPPGIFT 1

För den som inte vågar sig på ett hugg med husets vassaste kniv så är en rundpall med stekpanna i nacken förmodligen bäst. Utfört ur rätt vinkel ser Allan inte slaget komma och hinner inte ens få upp en hand. Tar Gun-Britt i med femtio års samlad vrede i slaget så är det tveksamt om hon behöver slå en gång till. Och om hon behöver det så lär Allan ligga still. Du som vill göra detta mer grisigt och personligt utröner givetvis var Gun-Britt ska trycka in en filékniv. Under örat? Kan fungera. Vad säger dina experter?

UPPGIFT 2

Det går ganska lätt att släpa något tungt om man lägger det på en matta och sen drar i själva mattan. Det är dammigt och tungt och Allan kommer att lämna blodspår och riva omkull saker. Det är närmast hopplöst att släpa honom uppför en trappa. Och var gömmer man honom? Jag svarar inte. Var skulle du gömma ett lik hemma hos dig? Under sängen? I bäddsoffan? Stående i en garderob? Går det ens?

UPPGIFT 3

Vill du ha intressanta fakta kring förruttnelse och dylikt så ring en patolog. Dom älskar av någon anledning att prata om sina jobb. Eller en människa som arbetar med det som kallas ”liksanering”. Tänk på att det krävs en väldigt stor frysbox om det ska gå att få ner en människa i den. Notera också att det går att lägga Allan i badkaret medan man funderar. Så slipper man att han fläckar ner korkmattan. En del listiga arrangemang med byggplast eller stora sopsäckar kan också vara till nytta.

UPPGIFT 4

Det är mycket mer jobb än man tror att gräva en grav. Och på hur många ställen i Sverige kan du gräva dig ens en meter ner i marken utan att stöta på rötter eller urberg? Kanske på öppna fält, men sådana är just öppna och inte de bästa av platser för dolt arbete. Och sen var det hela det där med ingen bil. I krypgrunder kan det finnas möjligheter, titta under någon du känners radhus. Fundera samtidigt på hur jobbigt det är att gräva en grav sittandes på knä.

UPPGIFT 5

Det är nu du ringer en slaktare eller obducent eller kanske någon som utför amputationer. Hur tjockt är ett lårben? Och hur mycket måste du hugga och bända för att bryta loss ett underben från ett lår? Vill du verkligen utforska detta så skaffar du dig givetvis en större djurkropp och går lös på med vad du nu hittar hemma i garaget. Det finns inga gränser för hur många intressanta experiment du kan genomföra. Eller för hur många människor som kommer att tro att du är galen.

UPPGIFT 6

Saker du inte tänkte på: Hur hungriga är dina lokala grävlingar? Kan man elda upp honom? Kanske inte i en vanlig ugn, men i en sån där ugn man bränner lera i? Hur varmt är det i dem? Hur varmt är det i en krematorieugn? Kan man göra färs på honom? Lyfta på ett brunnslock i gatan och peta ner honom? Skicka delarna på Post Nord till andra länder?

När du väl ser möjligheterna…

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2016 (20 juni 2016) och är skriven av .