Hur skildrar man ett sommarmord?

Sommaren är deckargåtornas och de bestialiska mordens högtid, men handen på hjärtat: hur ofta slutar inte de där rysligheterna du sett fram emot med en besviken suck i hängmattan? För att göra det otäckt på riktigt krävs att du vet vad du pratar om. Och har du inte egen erfarenhet är det dags att skaffa dig det. Välkommen till en blodig och annorlunda serie skrivövningar. Vi vill redan nu varna kräsmagade personer. Det här kommer bitvis att bli ganska geggigt.

Research kan vara så mycket mer än att googla lite. Du kan till exempel besöka en viss plats för att få en mer personlig känsla för hur den låter eller luktar. Du klämmer och sniffar och tar in miljön. Du kan också handgripligen pröva på det ena eller andra. Hur känns det att sitta på en häst eller använda en kulsprutepistol? Den sortens konkret research kommer att göra underverk för autenticiteten i din berättelse. Du vet vad du pratar om. Det känns som att du är där. Det du berättar blir helt enkelt mer angeläget. (Dessutom skapar noggrann research situationer av sig själv, något du kommer att märka under den här övningen).

Dessvärre finns det saker som du av olika skäl inte kan eller vill uppleva i verkligheten. Det kanske inte ens är lagligt att göra det där som du vill skriva om. Då får du hitta andra sätt.

Följ med!


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2016 (20 juni 2016) och är skriven av .