Skriva #5 2020 (19 oktober 2020)

Nytt nummer av Skriva

I nya numret av Skriva presenterar vi vinnaren i sommarens stora novelltävling! Dessutom får du en fullmatad guide till hur du skriver träffsäkra och relevanta miljöbeskrivningar, skriven av hyllade Marie Hermanson. Fem av Sveriges mest lästa författare analyserar sina förstasidor, i förlagspanelen berättar förläggarna hur de vill att du skriver följebrevet, och Alex Schulman avslöjar hur han konstruerade sin omdebatterade plottwist.

Vi djupdyker också i Bodil Malmstens författarskap, och bjuder på ett utdrag ur hennes uppskattade skrivhandbok Så gör jag. I ett långt porträtt berättar kultförklarade pianisten och poeten Matti Ollikainen om drickande, skapande och sin relation till Kalle Anka och kaffe – och om sin kommande debutbok. Därtill intervjuas Klas Östergren i ett långt reportage om den viktiga relationen mellan författaren och förläggaren.

Dessutom: hemligheter åt huvudpersonerna, din väg till utgivning, juristhjälp när förlaget stoppar utgivningen, Olivias avsked och författardokumentärtips.