Bild: Istvan Csak/Shutterstock

Han fångade subkulturen

Funderar du på att ge dig ut på okänt vatten? Henrik Bromanders roman Riv alla tempel är en thriller om anabola steroider, extrema manlighetsideal och en hängiven kroppsbyggares uppgång och fall. Själv hade han knappt satt sin fot på ett gym när han började.

Hur hamnade du i den här världen?

– Jag visste att jag på något sätt ville skriva om manliga kroppar och maskulinitet. Det är ett tema jag närmat mig även tidigare och nu tänkte jag på något sätt försöka gräva mig ner på djupet i det. Det här var ju ett sätt att göra det på – att ta en riktig björnkram kring detta med att vara stor och muskulös och varför det är så viktigt för många. Vad handlar det om egentligen? Jag ville utforska det. Det kunde givetvis ha handlat om tyngdlyftning eller MMA eller något annat också, men så råkade jag läsa en artikel i Dagens Nyheter om en man och en kvinna som verkligen förstört sina kroppar med steroider. Det var en väldigt fascinerande historia, och jag kände att shit, det här är ju romanmaterial! Det var det som triggade igång mig.

Du ger en väldigt övertygande inblick i kroppsbyggarvärlden, ibland verkar boken nästan dokumentär. Var du bekant med de här miljöerna sedan tidigare?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2014 (20 april 2014) och är skriven av .