Foto: © Denizo71/Shutterstock

10-minuterlösningar på 10 romanproblem

Har du en scen som bråkar med dig eller kanske en karaktär som börjar kännas tråkig? Akta dig för att köra fast. Ibland är den bästa metoden att snabbt lösa problemet och komma vidare. Vi visar dig hur!

En god berättelse tar tid. Du kan inte bara sätta dig vid tangentbordet och knacka fram århundradets roman i en eller två sittningar (tro mig; jag har försökt).

Vi måste ha tålamod med vår konst och vårt skapande, vi måste läsa, vi måste studera, vi måste skriva. Och skriva, och skriva. Sedan måste vi tänka, klippa, skriva om, polera och titta igen. Men ibland kan det faktiskt vara så att du oroar dig onödigt mycket över dina alster. På samma sätt som överdrivet omarbete med kol och suddgummi kan förstöra en teckning, kan för mycket granskande och redigerande suga vitaliteten ur din ursprungliga text. De flesta blivande författare råkar då och då ut för detta, vilket orsakar onödiga kval, och ärligt talat också sämre texter.

Det är de jobbiga bitarna som svider mest. Så när du tampas med stökig textstruktur, ta ett djupt andetag och gör som proffsen:


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2012 (20 augusti 2012) och är skriven av .