Foto: © Denizo71/Shutterstock

10-minuterlösningar på 10 romanproblem

Har du en scen som bråkar med dig eller kanske en karaktär som börjar kännas tråkig? Akta dig för att köra fast. Ibland är den bästa metoden att snabbt lösa problemet och komma vidare. Vi visar dig hur!

En god berättelse tar tid. Du kan inte bara sätta dig vid tangentbordet och knacka fram århundradets roman i en eller två sittningar (tro mig; jag har försökt).

Vi måste ha tålamod med vår konst och vårt skapande, vi måste läsa, vi måste studera, vi måste skriva. Och skriva, och skriva. Sedan måste vi tänka, klippa, skriva om, polera och titta igen. Men ibland kan det faktiskt vara så att du oroar dig onödigt mycket över dina alster. På samma sätt som överdrivet omarbete med kol och suddgummi kan förstöra en teckning, kan för mycket granskande och redigerande suga vitaliteten ur din ursprungliga text. De flesta blivande författare råkar då och då ut för detta, vilket orsakar onödiga kval, och ärligt talat också sämre texter.

Det är de jobbiga bitarna som svider mest. Så när du tampas med stökig textstruktur, ta ett djupt andetag och gör som proffsen:

Artikeln publicerades ursprungligen i Skriva #6 2012 (20 augusti 2012) och är skriven av .

Rekommenderas för dig