Bild: hxdbzxy/shutterstock

Motivation hela vägen i mål

Att du har ett mål råder inget tvivel om – du ska ju skriva en bok! Men hur är ditt mål egentligen utformat? Med hjälp av delmål och en tydlig plan kan ditt skrivande liv bli en behagligare historia, och du ökar dina chanser att nå hela vägen fram.

Att börja skriva en bok kan liknas vid en kärleksaffär. Inspiration och passion håller dig vaken om kvällarna i din skrivhörna, självförtroendet är på topp och idéerna tycks aldrig sina. Men precis som att vardagen kommer ikapp även det mest nyförälskade paret behöver också du möta en skrivande vardag som lätt kan kännas övermäktig, där du undrar om du tagit dig vatten över huvudet och där du går vilse bland alla sidor, tankar och idéer.

En vanlig orsak är att det inte finns någon tydlig plan för vart texten är på väg och hur vägen dit ser ut. Tydliga mål råder bot på detta. De kommer inte bara att hjälpa dig att bli klar med boken, utan ger dig dessutom mängder av fördelar på vägen dit. Främst kommer målmedvetenheten att ge dig struktur i skrivandet och hjälpa dig att planera tiden på ett klokt sätt.

 

Att sätta upp ett övergripande mål, skapa delmål och göra en tidtabell för skrivandet kommer att förenkla och förbättra din författartillvaro avsevärt. Det skapar lugn och trygghet att ha en plan.

Ett tydligt mål är också en förutsättning för att du ska hamna i det eftertraktade tillståndet av flow som är förknippat med både ökat välbefinnande och fantastiska texter. Forskning visar dessutom att människor som har klara mål och strävar efter något som är viktigt för dem är betydligt lyckligare än människor som saknar starka drömmar och ambitioner.

Tvärtemot vad man kan tro är det dock inte när du når dina mål som du blir lyckligast, istället är det känslan av att anstränga sig för att uppnå något man längtar efter och tror på, som ger den största effekten. Lyckoforskarna gör också skillnad mellan så kallade inre och yttre mål.

Annons

Inre mål är sådana som du strävar mot eftersom de känns naturliga och meningsfulla för dig och ger dig en upplevelse av att växa, mogna och bidra. Yttre mål handlar istället mer om hur andra ser på dig och målet blir ett verktyg för att uppnå saker som pengar, prestige eller kändisskap. Dessa mål kan vara lockande för många men är inte i närheten av lika sunda eller roliga och kan tvärtom vara rent skadliga.

 

I en studie undersöktes hur studenter mådde, som några år efter examen uppnått de inre respektive yttre karriärmål de satte under sin studietid. Studenterna som uppnått sina inre mål var nöjda och mådde bra men gruppen med yttre mål visade det sig vara sämre ställt med. Trots att de både tjänade bra med pengar och hade blivit kända precis som de hade önskat sig, upplevde de högre nivåer av oro, depression och andra negativa mentala tillstånd än den första gruppen.

Även om framgång inte automatiskt leder till lycka så råder ett motsatt samband som visar att lyckliga människor har större chans att bli framgångsrika eftersom de tenderar att sätta inre mål, ha roligare och vara mer optimistiska, vilket gör dem mer benägna att anstränga sig, kämpa på även när det är tufft och, just därför, i slutändan lyckas.

Ett tydligt mål är alltså starten på en positiv spiral som leder dig till en mer tillfredsställande skrivprocess som ökar sannolikheten för att du når ditt mål! Förutsatt att du undviker de vanligaste misstagen som du hittar på nästa sida.

 

5 vanliga missar

1. Otydligt mål

Annons

Många har för diffusa mål som gör det svårt att sätta igång eller komma vidare, helt enkelt för att man inte riktigt vet vad nästa steg är. ”Jag ska skriva varje dag”, kan låta som en konkret plan men lämnar ändå många frågetecken. Hur långt eller hur länge ska du skriva? När ska du göra det? Vad ska du skriva om?

”Jag ska skriva 30 min/två sidor om första världskriget på torsdag klockan 07.00 till 08.30″ lämnar inte mycket utrymme för tveksamheter. När du vet exakt vad du ska göra blir det betydligt lättare att göra det.

2. Brist på flexibilitet

Men tänk om det verkligen inte funkar att skriva som du tänkte, även om målet var tydligt? Då får du sätta ett nytt mål. Om något ska bli skrivet är det helt avgörande att din planering passar med ditt liv och dina förutsättningar. Skulle målet du satt visa sig fungera dåligt ska du inte vara rädd för att ändra det. Funkar det bättre för dig att skriva på kvällarna eller behöver du kanske sitta en hel eftermiddag för att få flyt och ro för skrivandet? Om du aldrig skrivit en bok tidigare är det inte helt lätt att veta vad du behöver för att det ska funka så du kan behöva prova några olika sätt. Blir det inte som du tänkt beror det helt enkelt på att något du gör inte fungerar. Ta reda på vad och prova något annat.

3. Resultatfixering

Tänker du bara på ditt slutmål kommer du att känna dig nöjd först när boken är klar. Och det kan vara i en relativt avlägsen framtid. Om du istället sätter delmål kan du känna dig nöjd varje dag åt att din bok blir mer och mer färdig. Byt ut mål i stil med ”jag ska vara färdig med boken om ett halvår” mot dagliga delmål som tar dig mot slutmålet. Vägen mot målet blir då betydligt mer lustfylld, stolt och motiverande, och resultaten kommer på köpet!

4. Allt-eller-inget-tänk

Att skriva en bok är roligt, utvecklande och jättespännande men också tålamodsprövande och krävande. En vanlig fälla är att tro att om du inte följer din plan eller allt inte känns perfekt från första början är det lika bra att låta bli. Men så enkelt är det förstås inte. Ibland kommer det att kännas jättebra och ibland kommer det att kännas hopplöst och båda känslorna är en helt naturlig del av skrivprocessen. Var därför aktsam på ”det är ändå ingen idé”-tankar. Håll dig till planen, skriv och skriv om, och ge inte upp. Du har hur många försök som helst på dig!

5. Motstridiga mål

Om du menar allvar med att skriva den där boken måste du prioritera det åtagandet och ta det på allvar. Det innebär att du sannolikt kommer att behöva välja bort andra saker i ditt liv under en period. Du kanske inte hinner både träna och skriva varje dag, vilket måste tas med i beräkningen. Kanske ska du träna varannan dag och skriva varannan, eller helt enkelt välja bort det ena målet till fördel för det andra. Var medveten om dina begränsningar och se till att dina mål går att kombinera med varandra, och med resten av ditt liv.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2013 (20 oktober 2013) och är skriven av .