7 steg mot en hållbar skrivrutin

Sommaren är tiden då skrivandet blomstrar för många författare. Men den är också kort. Så här skapar du en skrivrutin som håller i längden.

Många skrivande människor avsätter tid till sitt skapande under sommaren: går kurser, filar på noveller till tävlingar, eller får äntligen ändan ur vagnen och skriver det första utkastet till den där romanen. I bästa fall blir det en kreativ fristad för skrivandet. Men i takt med att semesterdagarna sinar kan en viss desperation infinna sig: tiden kommer inte att räcka till! 

Istället för att drabbas av panik – se sommaren som ett startskott på en livslång relation och sikta på att skapa en varaktig skrivrutin redan från början.

Här är sju viktiga utgångspunkter:

1. Tid – hitta utrymmet

Alla har brist på tid, det är ett faktum – när vi dör tar tiden slut. Innan dess finns det, milt uttryckt, många saker som konkurrerar om den. När folk säger att de inte har tid, menar de egentligen att något annat är viktigare. Kanske är det så, men eftersom du läser denna guide är du förmodligen sugen på att prioritera ditt skrivande.

Många författare skriver på morgonen, andra på natten, några en speciell dag i veckan. Vissa ser till att ha mer intensiva skrivperioder, varvat med lågintensiva. Gemensamt för de flesta verksamma författare är att de har hittat en egen rutin som funkar för dem. För skrivande kräver tid. Att skriva endast när inspirationen kommer kan låta lustfyllt, men leder sällan till några romaner. Tricket är att försöka gå med sin egen rytm, istället för emot den. Alla har vi någon stund ledig att skriva även i vår vardag, om så bara tio minuter.  Susanna Alakoski lade grunden till sin hyllade debutroman Svina­längorna under 15 år på buss 474 till och från jobbet. Kanske har du också en stund över i kollektivtrafiken, på lunchen, eller innan barnen vaknat? Finns det andra aktiviteter som går att dra ner på för att prioritera skrivandet? 

Utgå från en vanlig vecka i ditt liv. En vecka är en överskådlig tidsperiod och i de flesta fall möjlig att planera. För att skapa en rutin måste du börja någonstans, i små hanterbara bitar. Ta fram kalendern redan nu!

Annons

TIPS: 

 • Skriv ner en realistisk uppskattning i minuter eller timmar över hur mycket tid du lägger ner på skrivandet en vanlig vecka. 
 • Försök hitta en ambition som är möjlig att uppfylla. Var konkret. Till exempel: »Jag vill skriva 10 minuter varje dag«, »en timme varje onsdag«, »en helg varannan vecka«. 
 • Avsätt denna tid och se till att inte kompromissa med den i onödan. Boka in den i kalendern och berätta för dem du har omkring dig att detta är reserverad tid.

2. Fokus – hantera distraktioner

Har du svårt att låta bli att kolla mejl, Facebook eller titta på den där roliga videon när du egentligen ska skriva? Du är inte ensam. Det finns fler distraktioner än någonsin i mänsklighetens historia. Dessutom kommer du åt dem via datorn, som de flesta av oss använder som skrivdon. Studier har visat att det kan ta cirka 25 minuter för hjärnan att återfinna sitt fokus efter att du blivit avbruten. Det är inte bara internet som distraherar. Andra saker i din närhet kan vara minst lika bra på att inbjuda till prokrastinering, det vill säga allt som inbegriper: jag ska bara göra det här först. Det kan vara smutstvätt, disk, arbete som inte är klart, eller att du bara måste sortera böckerna i bokhyllan i bokstavsordning innan du sätter igång … Det kan också handla om sociala ­relationer och plikter som måste underhållas. Samtidigt kommer distraktioner minst lika mycket inifrån. Att försöka närma sig sina skrivardrömmar kan väcka rädslor som ställer sig i vägen för dig. För att en ny rutin ska kunna funka är det viktigt att hitta både inre och yttre ro och skapa strategier som minimerar risken att bli avbruten. 

TIPS:

 • Sätt telefonen på ljudlös/stör ej och lägg den upp och ner under tiden som du avsatt för skrivandet.
 • Testa Pomodoro-tekniken, ett populärt sätt att skapa koncentration. Något förenklat: Du sätter en äggklocka på 25 minuter och jobbar fokuserat. När passet är slut tar du fem minuters rast. Sedan fortsätter du med ett nytt 25-minuterspass. Få hjälp av gratisappen Focus Keeper.
 • Pröva programmet Freedom. Freedom stänger av internet på din dator under en begränsad tid som du själv väljer. Du måste starta om datorn för att frigöra blockeringarna. Det gör att du tänker en extra gång innan du lockas att gå ut på nätet.
 • Försök att helt undvika sociala medier i en vecka som experiment för att se hur mycket tid och fokus du frigör (känns det hemskt, så börja med en dag).
 • Om du märker att det inte fungerar att skriva hemma, prova att sitta någon annanstans där du får vara ifred med dina tankar – biblioteket, ett café eller kanske i en park.

3. Energi – kör på!  

Det är lätt att bli förlamad av sina egna prestationskrav och sitta där och stirra på det tomma dokumentet. Därför kan det underlätta om det första du gör i ett skrivpass är något som inte är tänkt att visas upp. Det går att dela in skrivandet i en icke-produktiv del som går inåt och en som går utåt och är mer tänkt att »bli något«. I Julia Camerons kreativitetsböcker i serien The Artist’s Way uppmuntras läsaren till att skriva några sidor rutinmässigt varje morgon för att rensa tankar och öppna upp sig för det undermedvetna. Sidorna ska inte läsas av någon annan och blir därför fria från prestationskrav. På de flesta skrivarkurser återkommer liknande varianter av korta skrivövningar som ett sätt att sätta igång din skrivmotor. Lek och kreativitet hör nämligen ihop. För att framställa något ur ingenting, krävs att du inte är helt låst i tanken om vad något ska bli. 

Många av oss är också mästare i att värdera det vi skrivit som bra eller dåligt, när vi väl kommit igång. Men om du hela tiden kritiskt granskar det du gör kan det lätt bli så att du fastnar på kapitel ett. Dessutom riskerar du att kassera material med potential, bara för att det inte var redo för kritik – varken av dig själv eller andra. Detsamma gäller moraliska dilemman, frågor om vad man får och inte får skriva och vad omvärlden ska tycka. Den kreativa processen brukar inte gynnas av censur, det är sådant du får ta ställning till i senare bearbetningar. 

TIPS: 

Annons

 • Testa att skriva fritt i 15 minuter om vad som helst som rör sig i ditt huvud just nu. Skriv på utan att stanna upp och läsa det du skriver. Denna text ska inte bli något, så visa den inte för någon.
 • När du sedan skriver något som är tänkt att läsas – börja med att skriva slarvigt, utan att haka upp dig på detaljer. Det går att lösa sen. När du väl har skrivit ur dig råmaterialet från början till slut är det lättare att ta ställning till vad som funkar eller inte funkar. 
 • Du kan också prova att börja ditt skrivpass utan att läsa det du skrivit innan, eftersom det lockar till att redigera istället för att skriva.

4. Motivation – din vision

För att behålla en rutin över en längre tid räcker det inte bara att lära sig hantverket och veta hur något ska bli till. Du behöver också förstå varför du vill fortsätta skriva. Vad tillför skrivandet till ditt liv som motiverar alla timmar du lägger på det? Vision är ett lämpligt ord för något du ser dig göra, känna eller åstadkomma i framtiden i ett bästa tänkbara scenario. Det skiljer sig från mål, som mer handlar om att ta sig till en viss punkt eller uppnå ett specifikt resultat. Visionen visar vart du är på väg och ställer frågan varför. Den är kopplad till din personliga längtan. 

Författare är olika, vissa skriver av ren lust, andra ur ett trängande behov eller för att uppnå ett konkret mål. De flesta upplever stunder av flow på vägen och det är en fantastisk känsla, men tyvärr inget du kan förlita dig på genom hela processen. Om du är medveten om vad skrivandet tillför i ditt liv och vad du vill åstadkomma på lång sikt, kan du också bli mer motiverad att fortsätta när det går trögt. Ägna därför en ordentlig tanke åt vad det är som gör att du måste skriva. Hur skulle ditt liv vara utan det? Vad är det som gör att du inte kan låta bli? 

TIPS: 

 • Tillåt dig att drömma och ha ett långt tidsperspektiv – skriv ner vad du ser dig göra om ett år, fem år och tio år relaterat till ditt skrivande.
 • Skriv ner de tre starkaste anledningarna till varför du skriver på en lapp. 
 • Sätt upp lappen nära din skrivplats där du kan se den. I stunder då skrivandet känns motigt blir den en viktig påminnelse.
 • För att återkoppla till din motivation – låt det bli en del av rutinen att reflektera över hur du utvecklas varje vecka. Tio minuter räcker!

5. Inspiration – ta vara på intrycken

Kreativt skapande uppstår inte ur ett vakuum och går aldrig helt att separera från det som pågår i ditt övriga liv. En del av att skapa en rutin handlar om att alltid ha med sig ett skrivande perspektiv. Se till att befinna dig på platser som inspirerar till skrivande. Uppslag till historier, karaktärer och miljöer finns överallt om du är en aktiv observatör i din vardag. Lyssna på hur folk pratar, lägg märke till beteenden och detaljer i din omgivning och kom ihåg att en stor del av berättandet handlar om att förmedla känslor. De relationer som går på djupet är de som skapar störst engagemang, både hos dig och läsaren. Då räcker det inte med att bara observera andra, du måste våga närma dig sådant som är smärtsamt, pinsamt eller får dig själv ur balans. 

För att göra skrivandet till en del av vardagen, är det också nödvändigt att ta vara på intryck och vara redo när inspiration infinner sig. Ofta sker det när vi är på språng och inte sitter framför datorn. I dag har de flesta mobilen med sig överallt. Den går att använda till att anteckna, spela in ljud och filma. Men en anteckningsbok av gammalt snitt kan fungera minst lika bra. Det viktiga är inte hur du gör det, utan att du gör dig besväret att minnas det du kommit på eller iakttagit. Det kan låta självklart, men det är många som glömmer bort hur ovärderlig en snabbt nedkastad mening kan komma att bli. 

TIPS: 

 • Under en vecka, gör dig besväret att skriva ner:
 • En tanke eller observation som du gjort medan du varit på väg någonstans. Skriv ner det i stunden!
 • En situation där du har haft en annan uppfattning än någon i din närhet. Det behöver inte vara något stort, men försök att se både din egen och den andres reaktion.
 • En händelse som fått dig på gott humör. 
 • En mening eller replik ur en bok, låt, pjäs, film eller serie som fångat din uppmärksamhet.

6. Mod – hitta likasinnade

För att vara en skrivande människa krävs en hel del mod. Att känna att detta är något du får syssla med är inte alltid självklart. Folk omkring dig kan ha åsikter, inte bara på det du skriver utan också på att du skriver.

Att ta sig tid till »lek« eller sådant som inte nödvändigtvis genererar en inkomst kan uppfattas som lite suspekt eller rentav själviskt av omgivningen – då kan också självtvivlet slå till. 

Det bästa botemedlet är att umgås med andra som befinner sig i samma situation. Gör det till en del av din rutin! Att utbyta erfarenheter berikar både ditt hantverkskunnande och känslan av att »det här är något jag får hålla på med«. Skrivandet har ofta setts som ett ensamgöra, men i dag finns alla möjligheter att träffa likasinnade genom skrivarkurser och olika forum för skrivande på nätet.

TIPS: 

 • Starta en skrivarcirkel. Hitta minst två personer som är skrivintresserade och bestäm er för att ses eller höras regelbundet för att diskutera varandras skrivande.
 • Kolla med ett studieförbund, ni kanske till och med kan få bidrag till studiematerial och en plats att träffas på? 
 • Om du inte är särskilt intresserad av att dela ditt skrivande med någon kan du ändå hitta mod genom att läsa om hur andra har gjort. Många författare har skrivit själv­biografier, gett ut dagböcker eller annat som ger inblick i deras vardagsliv. Dessutom finns en mängd författarporträtt i tidigare nummer av Skriva.

7. Uthållighet – behåll skaparlusten

Att skapa en rutin är inte helt lätt. Den kanske största utmaningen, som också är själva innebörden av ordet rutin, är att göra det regelbundet under en längre tid. Kanske till och med hela livet. Borsta tänderna är antagligen något du gör utan att tänka på det, snarare känns det underligt om du inte har gjort det. Även skrivandet kan bli ett behov bortom plikter, prestationer eller uttalade målsättningar.

Men hur lång tid tar det att skapa en rutin som rullar på av sig själv?

En forskningsstudie publicerad i European Journal of ­Social Psychology undersökte 96 personer som själva fick välja en ny vana de ville försöka implementera i sina liv. Resultatet visade att det i genomsnitt tog 66 dagar. Intervallet låg mellan 18–254 dagar, så det kunde variera mycket mellan deltagarna. Oavsett hur lång tid det tar för dig, så ger det en fingervisning om att det är lika bra att försöka i minst två månader. För att inte ge upp handlar det om att organisera det du redan gör, eller vill göra, på ett sätt som får det att kännas som en del av en längre kreativ process. Ett konstnärligt genombrott sker sällan över en natt utan bygger oftast på många år av kreativa försök, misslyckanden och nya landvinningar. Behåll din motivation genom att notera alla små steg som för dig i rätt riktning. Skriver du 3–5 A4-sidor i veckan har du ett färdigt romanutkast på ett år.

 

Vill du jobba mer med din rutin? Spana in vår webbkurs »Skriv i 66 dagar«!

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2018 (12 juni 2018) och är skriven av .