Grubbla mindre och skriv mer!

Stressande tankar på hur det går, hur det skulle kunna gå och hur det kanske inte alls kommer att gå kan lätt sätta krokben för dig i skrivandet. Vi visar dig vägen ut ur grubblandet!

Tänk om boken aldrig blir utgiven…Eller ännu värre, tänk om den blir utgiven och sågad! Tänk om jag tagit mig vatten över huvudet, eller har hybris och egentligen inte alls kan skriva.. Känner du igen dig? Det enda som står i vägen mellan dig och din bok är många gånger grubblandet på allt som skulle kunna gå fel. Inte nog med att dessa tankar får dig att tvivla på dig själv, de tar tid och energi från ditt skrivande också – och ger dessutom upphov till en mängd obehagliga känslor som rädsla, hopplöshet och självtvivel.

– Det viktigaste är att inte bli rädd för dina tankar och inse att du inte behöver ta dem på allvar, säger Lotta Wallin som är kognitiv terapeut, utbildare inom positiv psykologi och har gjort flera studier om hur våra tankar påverkar vår prestationsförmåga och hälsa. Många tror att allt de tänker är sant, men hjärnan är helt knasig och kan tänka på allt möjligt, berättar hon.

– Alla människor tänker jätteknäppa tankar och det är helt naturligt.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2014 (20 april 2014) och är skriven av .