Ge ditt skrivande en nyantändning

Har du verkligen bestämt dig för att skriva? Kanske har du fortfarande inte vågat ställa frågan, eller så är det tid att förnya ditt löfte. Oavsett vilket: Prova den här 10-stegsplanen för att hålla glöden vid liv.

Kanske var du otrogen. Kanske hittade du på dåliga ursäkter och ljög medan du vänsterprasslade med en annan kärlek. Eller så stormade du ut efter ett uppslitande gräl och hörde aldrig av dig igen. Eller så har förhållandet bara inte fördjupats efter den där korta inledande förälskelsefasen.

Hur som helst: Magin är borta. Saker kunde vara bättre… mycket bättre.

Ja, jag pratar så klart om dig och ditt skrivande.

Erkänn det: Du älskar att skriva. Det kommer aldrig att försvinna. Men du är inte där du vill vara ännu. Det gnistrar inte tillräckligt om den konst och det hantverk du längtar så mycket efter. Och därför vacklar du i ditt beslut.

Vad är egentligen fel?

Det finns en uppsjö av råd om skrivande, och visst är det viktigt med sådant som hantverk och teknik. Men det är inte teknik som skapar långvariga relationer, utan din känsla – och det där ursprungliga beslutet. Det är bara genom att uppriktigt välja skrivandet som vi kan närma oss våra sannaste berättelser och djupaste kreativa impulser. Där finns flowet, miraklet och glädjen – och belöningen, oavsett vilka former det hela visar sig ta för just dig. Det är aldrig för sent! Nu är ögonblicket att gå ner på knä och erkänna sanningen: ”Jag kan inte leva utan dig.”

Annons

Så här gör du.

1. KASTA DIG UT

Att bli förälskad är ett risktagande som är uppiggande i sig. Du kastar dig ut och vet inte om dina händer kommer att få tag i den där trapetsstången eller bara greppa i tomma luften. Det kan sluta med folkets jubel, eller en spektakulär krasch.

I skrivandet tar du en risk när du rör dig bort från trygghetszonen. Vissa författare gör aldrig detta av den enkla anledningen att de inte gått från gilla-stadiet till älska-stadiet ännu. Andra har slutat jaga efter den där adrenalinkicken och hamnat i ett skrivande jämförbart med ett alltför bekvämt äktenskap där ”kvalitetstid” reducerats till sena kvällar framför tv:n.

Återuppväck gnistan genom att helt enkelt kasta dig ut i det okända. Vad du än tvivlar på att du kan göra på pappret – välj just det! I vår alltmer försiktiga värld blir ”Det får bära eller brista” ofta ersatt med ”klokast att låta bli”. Men det är upp till konstnären – som är du – att slå bort dina tvivel och hoppa. Du kan nå oanade höjder.

2. SLÄPP LÖS DINA PASSIONER

Folk som skriver får ibland rådet att stänga av tankarna på allt annat än det man skriver. Jag föreslår att du går ännu längre och stänger av hjärnan helt och hållet. Passionerade åtaganden kommer inte från hjärnan utan från magen och hjärtat.

Sätt dig ner och känn vad som pågår i dina djupaste kreativa skrymslen. Låt sedan dina egna känslor komma upp till ytan när du skriver. Tona inte ner något, strunta i din plan och skippa dina vanliga mallar och begränsningar. Försök ta det där okonventionella rådet du säkert hört flera gånger på allvar och låt dina karaktärer berätta historien! Följ med dem, iaktta dem, lyssna på dem och skriv ner alltihop.

Annons

När du känner att du börjar komma in i flowet – fortsätt pressa på och försök driva det ännu längre. Kör ett maratonpass framför datorn. Sitt sömnlös en halv natt, eller en hel, skriv på och se vad som händer. Du kommer kanske att bli förvånad över hur mycket nöje det kan finnas i skrivandet, och hur lätt det kan gå.

3. GE UPP KONTROLLEN

Vi tar det ett steg djupare. När du överlämnar dig själv till processen som i steget ovan accepterar du det som är, vilket innebär att du befinner dig helt och hållet här och nu. Magi inträffar sällan under planeringsfasen. Vi kan inte kontrollera vår kreativa process, vi kan bara vara dess tjänare. Att acceptera det är enda sättet att hitta lugn och styrka i skapandet. Det är paradoxalt, men det finns en stor frihet i att kapitulera, det är först då du kan lämna striden bakom dig och se vad som finns på andra sidan. Du får mer energi över, och du kan bistå din kreativitet på ett mer fruktbart sätt.

Det finns massor av exempel på författare och andra konstnärer som har upplevt djup förtvivlan och varit på gränsen att lägga ner allting bara för att det helt enkelt inte kom något. Men när de slutligen gav upp, när de inte längre försökte kontrollera sin kreativitet, då plötsligt hände det. Tidvattnet vände och magin inträffade. Där fanns det där som de väntat på.

4. BLI BESATT

När du går upp helt och hållet i ditt livs kärlek, förlorar du också ditt vanliga fokus och den normala balansen i livet. Vi förväntas inte erkänna detta, men jag säger: Det är okej! Kärlek är värt att bli besatt av.

Hur var det första gången du blev förälskad i ditt skrivande? När du var så exalterad att du knappt klarade av att koncentrera dig på någonting annat? Kanske var du en lidelsefull tonåring som öste ur dig ditt själsliv på pappret i form av dikter och historier. Eller kanske började du skriva senare i livet och upptäckte det fantastiska i att kunna sortera dina tankar, ompröva din världsbild och utforska nya idéer med hjälp av det förbluffande verktyg som pennan kan vara.

Försök återkalla den förälskelsen igen. Sätt igång och bli besatt. Skippa den där födelsedagsfesten, säg att du är sjuk och stanna hemma och skriv. Ge efter för dina vildaste skrivrelaterade fantasier. Slukas upp av ditt tema, dina karaktärer, din intrig. Se också till att du alltid har med dig något du kan skriva på – ett anteckningsblock, en bärbar dator eller bara din telefon. Din tid på denna jord är begränsad. Agera i enlighet med det.

5. ACCEPTERA ATT INGENTING ÄR PERFEKT

I början av en förälskelse är vår kärlek perfekt, det finns inget mer vi önskar oss, allting är solsken och socker… men vänta… åh nej, ett gupp! Och ett till!

Och självklart kommer de, och vi vet att de gör det, för ingenting är perfekt – åtminstone inte i längden. Skit händer: avvisanden, dålig tajming, otur, avundsjuka ovänner och våra egna mörka sidor som kommer upp till ytan. Då måste vi bestämma oss för om vi ska göra slut eller härda ut. Vi kan inte inte känna smärta. Tricket är att inte låta den ta över. Klarar du det så klarar du det mesta.

6. FÖRVISA DIN RÄDSLA

Uppbåda allt du har av optimism: Jag fixar detta! Med den attityden skrämmer du rädslan på flykten. Och när allt kommer omkring: om du inte var optimistisk skulle du aldrig ha haft modet att försöka skriva från första början. När du går helt upp i något du älskar är det lätt att leva i nuet och vara optimistisk. Där är du närvarande på riktigt och kan inte samtidigt oroa dig för framtiden, eller ångra det förflutna. I dessa fokuserade ögonblick finns ingen ångest, ingen sorg, ingen fruktan. Men där befinner du dig förstås inte hela tiden. Rädslan kommer att visa sitt fula tryne igen.

Kan man övervinna den för gott? Jo, genom att vara okej med att vara rädd. Om du är okej med rädslan kan den inte skada dig. Simsalabim: Du är inte rädd.

7. LITA PÅ DIN väg

Oroa dig inte för att du känner dig vilsen. Vi känner oss alla vilsna ibland. Vi är alla vilsna ibland.

Osäkerheten slår ofta till när vi är halvvägs genom ett projekt. Känsloruset från första kapitlet i boken har lyckats bära oss ända fram till mitten, men där kan vår entusiasm börja sloka. Vi vacklar, vi sneglar över axeln. Tvivlet smyger sig på.

En enda sak är helt och hållet säker: Om du slutar nu så kommer du inte att lyckas. Det finns miljoner sätt att skriva varje specifik historia, essä eller reportage på, men bara ett sätt att vara en riktig författare: att lita på att ditt sätt är rätt för dig. Om du framhärdar, med tålamod och utan panik, kommer din väg att utkristallisera sig. Kanske tar det lång tid och åtskilliga sidor. Men det kommer.

8. SVÄR EN TROHETSED – OCH HÅLL DEN

Att förbinda sig till något betyder implicit att avstå från andra saker. Det är så förbindelser fungerar.

Självklart kan du ha trevliga hobbies och fritidsintressen, men betrakta aldrig ditt skrivande som en hobby. Låt det komma först. Bestäm dig för att från och med nu ge skrivandet din allra största uppmärksamhet, behandla det som din främsta passion och var inte rädd för att säga det högt och med stolthet. Om det innebär att du måste överge de där ukelele-lektionerna, ölbryggarkursen eller renoveringen av faster Gretas gamla byrå – bara gör det!

Att vara lojal med sitt skrivande har sitt pris. Det är helt i sin ordning.

9. VÄLJ VILLKORSLÖS KÄRLEK

Vid de tillfällen jag blivit tillfrågad om att hålla tal vid bröllop har jag alltid inkluderat följande ord till de lyckliga tu: ”Ovillkorlig kärlek är en krävande chef. Men det är den enda som är värd att tjäna.”

Var lojal med kärleken och se den som en ynnest i sig, och ta med den attityden i ditt skrivande. Då kan du inte göra fel. Projekt kommer och går; skrivandet består. Ångra aldrig att du hängett dig åt något, skäms inte över din envishet. Den djupaste belöningen får du nämligen av blotta vetskapen om att du gav det ditt allt och inte höll tillbaka någonting. Det är i sig en heroisk triumf. Men kom också ihåg att villkorslös kärlek inte bara handlar om att ge; det handlar också om att vara mottaglig för de gåvor din älskade vill skänka dig.

Skrivandet kommer alltid att finnas där för dig. Det kommer att förlåta dig varje gång du lämnar det, och det kommer alltid att ta dig tillbaka. Skrivandet tror på dig även när du inte tror på dig själv. Skrivandet vill att du ska lyckas.

10. Tro att det ordnar sig

Acceptera att det finns krafter och mysterier vi inte förstår. Ju djupare du går i skrivandet desto mer kommer du att förstå att det inte enbart är en intellektuell sysselsättning, även om det var så det började för de flesta av oss. Skrivandet är emotionellt och metafysiskt, en skamlöst krävande och djupt berikande passion. Om du förblir den ärlig och trogen, om du fortsätter att var hängiven din konst och ditt hantverk, så kommer det att gå bra. Jag är säker på det.

Livet för en hängiven författare är en enastående utmaning, en aldrig upphörande kärleksaffär, som vi alla kan glädjas åt, gripas av och växa med.

Elizabeth Sims är amerikansk författare och skrivlärare med sju romaner utgivna. Hon medverkar återkommande i vår systertidning Writer’s Digest med guider om romanskrivande.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2016 (20 december 2015) och är skriven av .