Bild: Sunny studio-Igor Yaruta

Träna upp din skrivdiciplin

Finns det något hopp om bättring när allt känns mer motiverande än att skriva? Ja, det gör det faktiskt! Ny forskning visar att du kan träna din självkontroll som en muskel. Vi visar hur.

Att det krävs självdisciplin för att slutföra ett stort skrivprojekt kan alla som försökt sig på att producera en längre text skriva under på. De flesta har inga problem alls med att sätta igång när inspirationen sprutar rakt ut genom fingertopparna, men plötsligt kommer den fruktade stunden när texten mest känns som en djungel du gått vilse i eller när det helt enkelt inte går att komma på vad huvudpersonen ska göra härnäst.

När inspirationen tar en paus, då gäller det att ta fram sina andra förmågor som gör att texten ändå kan bli färdig. Självkontroll är en sådan förmåga, och faktiskt en av de effektivaste.

– Effektiv självkontroll är en avgörande nyckel till framgång på många områden i livet, och brist på självkontroll kan leda till mängder av elände och problem, säger psykologen Roy Baumeister vid Florida State University som är en av världens främsta forskare inom området.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2013 (20 augusti 2013) och är skriven av .