Merete Mazzarella / Photo by Cata Portin

»Man vill bekräfta att man finns«

Merete Mazzarellas böcker är som en riktigt trevlig bordsgranne. Man möter en författare som är personlig men inte egofixerad, beläst men inte besserwisser, slagfärdig och full av åsikter – men oftast redo att ompröva dem. Och så får man ett kryddmått skvaller till desserten.

Som läsare vill man gå i dialog med henne: fråga vidare, invända, berätta om egna erfarenheter. Men det kan man ju inte. Om man inte springer på henne på stan förstås.

– Jag kommer från Svenskfinland och då inser man snabbt två saker, säger Merete Mazzarella på telefon från Helsingfors. Det första: att det är en liten värld. Inte sällan kommer vilt främmande människor fram till mig vid någon butiksdisk och frågar hur det är med barnbarnen eller hur det går med mitt äktenskap. Det andra är att väldigt många skriver själva, yrkesmässigt eller som hobby. Också det handlar nog om litenheten – som det författartäta Island – och om att tillhöra en minoritet. Man vill synliggöra sig själv och sitt sammanhang, bekräfta att man finns.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades Publicerad 5 februari 2020 och är skriven av .