»Jag vet att jag kan skriva nu«

Hon är en hyllad och storsäljande författare. Men under arbetet med den senaste deckaren tog lusten och orken slut. Nu har Åsa Larsson på allvar insett vikten av vilan – och genomskådat den moderna författarmyten.

Åsa Larsson stryker sitt connemara-sto Lady över halsen. Försiktigt lägger hon ett täcke över skimmelns rygg, samtidigt som hon hälsar på några stallkamrater. Att komma hit känns alltid bra. Mocka i boxen. Lyssna på hästarna som tuggar.

– Och jag behöver få komma ut i skogen, säger Åsa Larsson. Med hunden och hästen. Annars tappar jag balansen.

Det är dagarna efter släppet av barnböckerna Mylingen och Bjäran, de två senaste delarna i urban fantasy-serien Pax som hon skriver tillsammans med Ingela Korsell. Åsa Larsson är glad men trött. Vid det här laget är hon förvisso van vid ett stundtals svindlande högt tempo. Sedan hon sadlade om från skattejurist till författare 2003 har hon skrivit fem kriminalromaner om Rebecka Martinsson, kammaråklagaren i Kiruna, som har sålt i en miljon exemplar bara i Sverige och sålts till 27 länder.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2015 (20 juni 2015) och är skriven av .