Foto: José Figueroa

Konsten att skriva tillsammans

För de flesta författare är det ensamma skrivandet självklart. För Eva Swedenmark är samarbetet med andra lika grundläggande. Hon har hittills gett ut tio egna böcker och 23 med andra författare.

Espressobryggaren surrar och Eva Swedenmark frågar om vi vill ha bullar. Nyligen har hon lämnat arbetslokalen hon suttit i en tid och flyttat hem till köksbordet igen. Samma teakbord som hennes far, annonschefen på Dagbladet i Sundsvall, Gösta Swedenmark, skrev sina kåserier vid varje dag.

– Räkna kan vilken dumskalle som helst, sa pappa. Det som gäller är att kunna skriva. Vi utgick bara från det, jag och mina bröder. Man skriver.

På samma sätt växte hon upp med det självklara i att samarbeta när man skriver. Pappan och brodern Peter skrev kåserier tillsammans under signaturen Sam.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #7 2012 (20 oktober 2012) och är skriven av .