Dina bästa verktyg

Det är inte storleken på din verktygslåda som spelar störst roll utan hur du använder det som finns där. Och av alla litterära verktyg finns det två som är mer användbara än alla andra: Tempot och den dramaturgiska bågen. Lär du dig hantera dem kommer du att kunna åtgärda nästan alla problem som kan dyka upp i din berättelse.

När jag var liten tog mina föräldrar med mig till en smedja. Där fanns alltihop: ugnen, ett enormt städ och en enorm mängd pryttlar och verktyg som hängde utmed väggarna. Jag minns att jag praktiskt taget golvades av hettan, skramlet, lystern hos det glödgade stålet. Lika minnesvärt var uttrycket i smedens ansikte: på samma gång kraftfullt och avslappnat, koncentrerat och fridfullt. Han drog en glödgad järnbit ur elden med sina tänger, släppte ner den på städet och bankade på den med en hammare som Tor skulle ha avundats.

På engelska finns ett uttryck som säger att man angriper något med ”hammer and tongs”. Det syftar på att någon arbetar med stor energi och beslutsamhet – och är mycket produktiv. För säkerhets skull har smeden tillgång till en mängd ytterligare verktyg –  för svetsning, bockning, glättning och finputsning – men han skulle inte komma någon vart utan just sina hammare och tänger.

Ibland är två grundläggande redskap allt du behöver. På samma sätt kan du som skönlitterär författare dra nytta av att fokusera på de mest kraftfulla och pålitliga redskapen i din arsenal av verktyg. Särskilt när du behöver åtgärda ett problem, och vill slippa jaga fram och tillbaka i texten i förhoppning om att upptäcka en lösning.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #5 2016 (20 augusti 2016) och är skriven av .