Det nya Skrivanumrets förlagspanel har väckt starka reaktioner. Förläggarna visade sig skeptiska till att ge ut fantasy, science fiction och skräck – vilket snabbt noterats av de många som skriver i just dessa genrer.
Karin Tidbeck – som fått stora framgångar utomlands och bland annat hyllats av fantasy- och SF-ikonen Ursula K. Le Guin – har skrivit och gett ut sina böcker på engelska, just för att de svenska förlagens fantasyintresse varit så ljummet. Till Skriva mejlar hen: »Det är nästan ett nöje att se fyra förläggare såga av grenen de sitter på. Svenskar som skriver på engelska borde brännmärkas, man saknar expertis, det är svårt att nå ut till läsarna. Vad som inte tycks gå fram är att svenska författare som möts av ett massivt motstånd söker sig annorstädes för att få gehör – till exempel till utlandet. Vad som inte heller verkar gå fram är att läsarna finns. Om Boye, Martinson och Jersild går hem i litteratur-Sverige så är problemet inte genren utan förläggarnas okunskap och attityder kring vad som är god litteratur. De hjälper till att utarma litteraturen.«
Tidbeck har utvecklat sina tankar på Instagram, där även författaren Tobias Söderlund har upprörts i ett inlägg (som fått 160 kommentarer):
»Jag har läst vartenda nummer av tidningen Skriva och den brukar alltid vara en peppande energiboost. Men den här gången blev jag mest bara deppad. Anledningen? Förläggarenkäten.
Min plan var nämligen att börja fila på ett synopsis för det som kanske kan bli min första bok för vuxna. Genre: Skräck, såklart. […]
De har säkert siffror att backa upp sina svar och utgivningsbeslut med. Men jag förstår ändå inte varför det ser ut som det gör. Bland barnböcker är skräck en svinstor genre. Inom film och tv funkar läskigheter och allsköns fantastik ofta utmärkt. […] Är det så att alla de som sträckkollar på Stranger Things aldrig skulle ta till sig en liknande historia i bokform?«
Själv tror jag att två tydliga trender bidrar till att de här genrerna har det motigt hos de större förlagen.
Den ena är att de svenska topplistorna alltmer domineras av svenska författare vars böcker utspelar sig i Sverige. Vi tangerade ämnet i en intervju med Lina Wolff, vilket genererade en insändare där Patrik (som vill hålla sitt efternamn hemligt) skrev: »Två förlag och en lektör har tyckt att det är ett problem att mitt manus utspelar sig i England med engelska karaktärer. Lite trångsynt, tycker jag.«
Den andra trenden är den mediala logiken. Autofiktion och realistiska deckare är lätta att prata om i en morgonsoffa eller i ett författarporträtt, de kan enkelt kopplas till författarens person eller till samhällsfrågor som tittaren/läsaren har en förförståelse kring. En fantasybok måste introduceras (och läsas noggrant) innan den kan diskuteras.
Bådadera bidrar till att merparten av svensk fantasy och science fiction saknar de komparativa fördelar som många andra svenska böcker har. Det blir i förlagens ögon mer logiskt att översätta fantasyböcker som redan bevisat sig genom att bli storsäljare i andra länder, eller som etablerat sig hos svenskarna genom till exempel TV-versioner.
Vad gör Skriva på det här området då? Ja, inte heller vi har varit bäst i klassen men här hittar du ett stort porträtt på just Karin Tidbeck. Nyligen har vi också publicerat en guide till att skriva skräck och en rad vägvisande små genreguider till att hitta läsare, kollegor och förlag inom bland annat fantasy/SF och skräck.
Och nästa Skriva, som utkommer i januari, blir faktiskt en fantastikfest. Du får bland annat:
- en guide till hur du skriver fram fantastiska världar, varelser och magiska system.
- hänga med till den svenska spelvärlden, där fantastiken frodas och även går på export. Och så har vi träffat en välkänd svensk författare som börjat berätta i spelform.
- en intervju med E P Uggla, som berättar vad de två små orden »tänk om« gjort för hennes science fiction-skrivande.
Saknar du eller någon skrivglad vän en prenumeration på Skriva, och vill försäkra dig om allt detta och mycket mer (till exempel en intervju med Lars Kepler) i nästa Skriva? Teckna då en längre prenumeration med 100 kronors julrabatt. Eller sätt igång en löpande prenumeration för 49 kronor i månaden som du kan avbryta när du vill.
Veckans …
… nya tävling
En ny och riktigt rolig skrivutmaning: skriv ditt eget slut på Henrik Bromanders nyskrivna novell! Stimulerar både den egna fantasin och en viss följsamhet. 10 000 kronor till vinnaren. All information här.
… dagisdebatt
»Det är VISST inte bara Bamse som blir stark av dunderhonung. Nalle-Maja blir också stark men hon får väldigt ont i magen, så hon äter den inte så ofta.« Vår reporter Frida Windelhed kan det mesta om fantastik, och om spelreglerna i olika magiska världar. Men de ganska slumpartade undantagen i Rune Andréassons litterära universum var jag tvungen att upplysa henne om.
… tankar om skrivande
Karl Ove Knausgård skriver alltid intressant om skrivande. Han saknar inte åsikter, men har alltid ett öppet sinne och en prövande argumentation. Jag gillar därför hans Oavsiktligt. Om att läsa och skriva, och för några dagar sedan publicerade Dagens Nyheter en text där Knausgård argumenterar fint för att »det är romanens uppgift att gå in i världen och hålla den öppen« i en tid där vi annars matas med snabba och tvärsäkra svar.
… fantastikprognos
Vi bör ha nått peak autofiktion nu. Jag tror, att svensk fantasy och science fiction har kan nå ut brett den dagen ett par större förlag vågar tro och satsa.
Jag möter ofta en längtan efter »riktig« fiktion, och många av de debatter som förs och växer (klimatet, artutrotningen, AI, DNA-forskningen, surrogatmammor, politisk tribalisering …) lämpar sig alldeles utmärkt för att gestaltas i en fantasy eller SF-värld. Den som väljer att knyta an till en svensk kontext – Nobelpriset, Carl von Linné, oupptäckta skärgårdar och fjäll, vad som helst – lär ha extra goda chanser hos förlagen och läsarna.