Tobias Regnell: »Förläggarna visade sig skeptiska till att ge ut fantasy, science fiction och skräck«

Skrivas förläggarenkät väcker starka reaktioner hos läsekretsen. I veckans Fredagsbrev skriver Tobias Regnell om en ny tävling och hård fantastikdebatt.

Det nya Skrivanumrets förlagspanel har väckt starka reaktioner. Förläggarna visade sig skeptiska till att ge ut fantasy, science fiction och skräck – vilket snabbt noterats av de många som skriver i just dessa genrer.

Karin Tidbeck – som fått stora framgångar utomlands och bland annat hyllats av fantasy- och SF-ikonen Ursula K. Le Guin – har skrivit och gett ut sina böcker på engelska, just för att de svenska förlagens fantasyintresse varit så ljummet. Till Skriva mejlar hen: »Det är nästan ett nöje att se fyra förläggare såga av grenen de sitter på. Svenskar som skriver på engelska borde brännmärkas, man saknar expertis, det är svårt att nå ut till läsarna. Vad som inte tycks gå fram är att svenska författare som möts av ett massivt motstånd söker sig annorstädes för att få gehör – till exempel till utlandet. Vad som inte heller verkar gå fram är att läsarna finns. Om Boye, Martinson och Jersild går hem i litteratur-Sverige så är problemet inte genren utan förläggarnas okunskap och attityder kring vad som är god litteratur. De hjälper till att utarma litteraturen.«

Tidbeck har utvecklat sina tankar på Instagram, där även författaren Tobias Söderlund har upprörts i ett inlägg (som fått 160 kommentarer):


Tack för att du läser Skriva

Skapa ett gratiskonto eller för att fortsätta läsa.

 

Sugen på en prenumeration? Teckna här!

Trevlig helg!
Tobias Regnell

Artikeln publicerades Publicerad 9 december 2022. Uppdaterad 21 december 2022..

Annons