Vinterns stilguide

Osäker på hur man skriver flyhänt eller placerar ett kommatecken? I så fall är du inte ensam, men så snart du lärt dig känna igen några vanliga nybörjarmissar kan du uppdatera din stilgarderob på relativt kort tid. Du får också lära dig fulskriva – ett knep som hjälper dig att hitta din egen röst.

1. Onödiga slarvfel

Det behöver inte vara hela världen om du har svårt för att stava, bara du är noggrann med korrekturläsning. Jag har varit med och anställt en skribent som öppet sa att hon stavar som en kratta, men hennes färdiga artiklar var hur bra som helst. Den kreativa friheten då, får inte författare skriva hur de vill? Jo, om de gör det medvetet kan det till och med bli genialt, men slarvfel är störande och bryter berättelsens magi.

Lösning: Korrekturläs ditt utkast med hjälp av stavningsprogram (nås via F7 i både Word och Open Office). Se också till att minst två läsare går igenom din text innan du skickar material till novelltävlingar eller förlag.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #7 2012 (20 oktober 2012) och är skriven av .