Hur skapar man trovärdiga romangestalter?

13 ingredienser för att skapa romangestalter

En fängslande huvudperson kan lyfta en hel roman. Det är romanpersonerna som är läsarens ögon och öron och vi upplever händelserna genom deras tankar och känslor. Ibland kommer vi så nära dem att de engagerar oss på djupet och blir vänner och följeslagare genom livet.

Det kallas för persongestaltning eller personporträtt, den samlade bild du ger av varje person i en berättelse. När du fyller på med beskrivningar av dina personers känslor, tankar och handlingar och lägger in scener där personerna möts, bygger läsaren efter hand upp en helhetsbild av karaktärernas personligheter. Tänk därför på att ett personporträtt inte är begränsat till ett enda avsnitt.

Romankaraktärernas personligheter ska komma till uttryck varje gång de dyker upp i berättelsen. Däremot behöver inte alla personer spela en lika framträdande roll. Du kan ägna större utrymme åt att gestalta berättelsens huvudperson och låta bipersonerna beskrivas mer kortfattat.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2012 (20 april 2012) och är skriven av .