Fånga känslan och låt karaktärerna komma till liv

Du har handlingen klar för dig och vet vilka roller dina romangestalter ska spela. Men känner du dem? Genom en känslobaserad metod får du verktygen för att skapa karaktärer som träder fram, får liv och börjar agera på egen hand.

Exakt hur litteratur uppstår förblir något av en gåta, och det gäller även det märkvärdiga fenomen vi brukar kalla för romanfigurer eller karaktärer. Men det innebär inte att hantverket bakom är särskilt mystiskt. För visst kan det hända att en karaktär plötsligt står där fix och färdig, som en klar och tydlig vision sprungen ur djupet av din författarsjäl. I så fall är det bara att gratulera. Men i själva verket sker sådant väldigt sällan, och bakom de allra flesta minnesvärda romankaraktärer ligger ett omsorgsfullt utforskande av deras psyken och inre liv.

Det krävs en viss teknik för skapa karaktärer. Du behöver dyka ner i ditt undermedvetna, i minnet och fantasin, tills de vaknar upp, antar en tydlig form och – i allra bästa fall – börjar göra saker på egen hand.

Kan denna process – som är så avgörande för nästan vilken roman som helst – verkligen kokas ner till en enda metod? Ja, i någon mån kan den faktiskt det, det är min erfarenhet som både författare och skrivlärare. Hemligheten är att först förstå vad dina romanpersoner kräver av dig för att vakna till liv, och att därefter bestämma hur du bäst kan använda dina tillgångar för att ge dem vad de behöver.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #4 2016 (20 juni 2016) och är skriven av .