Kristina Ohlsson Bild: Peter Knutson

Kristina Ohlsson: Spänning är inte bara action

Hur lär du dig att skriva spännande? Ja, det är som att fråga en sångare hur man gör när man sjunger rent – det går inte riktigt att förklara och jag tror inte det är något man kan krysta fram. Man får helt enkelt försöka ett antal gånger innan det sitter. Men man ska också komma ihåg att spänning inte är samma sak som action. Och man får ha respekt för vad som funkar i en bok, till skillnad mot på film. Biljakter till exempel funkar nästan aldrig i skrift. När det kommer sånt vill jag bara hoppa över det tills det kommer något som är viktigt för själva berättelsen.

Själv har jag väldigt få spännande scener i den bemärkelsen. Tittar man på min senaste bok som handlar om ett flygkapningsdrama, så utspelar den sig huvudsakligen i tre kontorslandskap. Och ändå läser jag i recension efter recension: Oj vad spännande det är!

Och jag tror att det är för att jag lagt spänningen på ett övergripande plan. Det handlar om en kamp mot klockan, och påminner man läsarna tillräckligt ofta om att tiden håller på att rinna ut, då blir det spännande. Det räcker att någon lyfter luren för att ringa ett telefonsamtal. Till och med att någon kokar kaffe blir spännande, för klockan tickar ju!

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2012 (20 juni 2012) och är skriven av .