Vägen till boken gick genom väggen

Utbrändhet och en tenniskurs fick Christina Olséni och Micke Hansen att sluta sina jobb och satsa fullt ut på skrivar­drömmarna. Tillsammans visade de sig ha den ultimata kompromissen för en säljande ­bokserie.

Lövträden är klädda i hundratals nyanser av guld i Ljunghusen på Falsterbonäset. Ett par stenkast bort bakom en gräsklädd sanddyn öppnar havet upp sig. Kritvit sand, mjuk och knarrig som bomull. Ytterligare en bit bort – några kilometers promenad längs en vacker gammal banvall – ligger Falsterbo och Skanör. Äldre vitkalkade hus, pittoreska fiskebodar vid hamnen. Badhytter i pastell.

Att skriva mysdeckare i denna nästintill löjligt idylliska miljö känns ju självklart. Och när jag får syn på Micke Hansen och Christina Olséni komma gående för att möta upp mig, passar även de in i bilden; kustkompatibla kläder i vitt och blått, ansikten som fortfarande bär spår av sommarens sol. Böckerna i serien Mord i Falsterbo har, ihop med deras böcker i serien om Ester Karlsson, sålt i över 200 000 ex. Det låter som en fluffig feelgoodbok i sig. Men, precis som man anar efter att ett mord uppdagats i början av en deckare – hur mysig den än må vara – så döljer det sig alltid en mer komplicerad historia bakom.

 

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2018 (04 december 2018) och är skriven av .