Långsamhetens lov

Ständigt får vi höra att vi måste lönearbeta mer. Vi ska vara produktiva och bidra till tillväxten. Och ändå sitter tusentals människor framför sina datorer och gör något så improduktivt som att skriva. Är skrivandet rent av ett hot mot välfärden? Författaren Mattias Hagberg träffar Roland Paulsen, aktuell med boken Vi bara lyder – En berättelse om Arbetsförmedlingen.

Jag är en belastning för samhället. Det går nog inte att se det på något annat sätt. Med ekonomiska mått mätt är jag en röd siffra i bokföringen, ett minus.

Hur då?

Jo, jag skriver böcker som inte bär sig. Jag lägger enormt mycket tid på att sitta framför datorn och fantisera ihop världar och människor som faktiskt inte existerar. Jag försöker leva på att ljuga – men sanningen är att det inte går ihop, åtminstone inte samhällsekonomiskt.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #4 2015 (20 juni 2015) och är skriven av .