Att skriva sin sorg

När det värsta drabbar en kan skrivandet vara ett sätt att ventilera svåra känslor, och i bästa fall läka sår. Men hur omvandlar man sorgen till läsvärd ­litteratur? Skriva har pratat med författarna Tom Malmquist och Malin Lagerlöf.

När Karin Lagerlöf var i 33:e graviditetsveckan drabbades hon av akut leukemi. Hennes barn förlöstes med kejsarsnitt medan Karin själv sövdes ner, för att läkarna på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm skulle ges de bästa förutsättningarna att stoppa sjukdomsförloppet.

En vecka senare klarade inte Karins kropp mer, och den 27 mars 2012 stängdes de livsuppehållande maskinerna av. När hon dödförklarades fanns sambon – och pappan till deras nyfödda dotter Livia – Tom Malmquist vid hennes sida. Under Karins sista vecka i livet hade han skrivit ned nästan vartenda ord som läkarna hade sagt till honom i en liten anteckningsbok.

– Jag antecknar ofta. I det här fallet av den enkla anledningen att jag ville kunna berätta för Karin exakt vad som hände när Livia föddes, så där och då tänkte jag inte att något skulle publiceras, säger Tom Malmquist.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #2 2019 (04 april 2019) och är skriven av .