Skrivandet blev hennes räddning

Som barn utsattes hon för sexuella övergrepp. Som tonåring finansierade hon sitt missbruk som prostituerad. Idag är hon hyllad författare. Vi följde med Sofia Rapp Johansson till behandlingshemmet där skrivandet fick allt att vända.

”Det här borde jag skriva en bok om!” Känner du igen det uttrycket, från någon som har varit med om något spektakulärt? Kanske någon som haft en riktigt trasslig uppväxt, tagit sig ur ett missbruk, och nu äntligen kommit på fötter.

Sofia Rapp Johansson är författaren som har lyckats med just detta, att ge ut tre omskakande och uppmärksammade böcker som alla naket och uppriktigt beskriver hennes barndom med sexuella övergrepp och fosterhemsvistelser och ungdomstiden som prostituerad och narkoman.

– Jag tror inte på att man ska stänga in saker, förr eller senare exploderar det. Jag är ju på ett speciellt sätt på grund av vad jag har varit med om, att inte berätta om det skulle vara som att förneka sig själv, säger Sofia om det självklara i att skriva om det självupplevda.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2013 (20 februari 2013) och är skriven av .