Smutsa ner dina hjältar

Osympatiska karaktärer kan bli fascinerande huvudpersoner – men risken finns också att deras beteenden stöter bort läsarna. Så här gör du dem möjliga att älska, trots deras brister.

För inte så längesedan verkade de flesta författare var överens: Det viktigaste är att huvudpersonerna väcker läsarens sympati.

Sedan hände något märkligt. Man började inse att »sympatisk« ligger ett knappt stenkast från »trevlig«, vilket i sin tur ligger farligt nära »tråkig«. Alla läsare uppskattar troligtvis inte att tillbringa 200–500 sidor med ett omoraliskt kräk, men de gillar heller inte att slösa tid på en oskuldsfull helyllefigur.

Sanningen är den att en huvudperson i en bok behöver vara intressant, eller ännu hellre fascinerande – inte nödvändigtvis behaglig. Det som gör karaktärer intressanta eller fascinerande är deras förmåga att överraska. En karaktär som är förutsägbar klarar inte att upprätthålla läsarens intresse en längre tid.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2018 (22 november 2018) och är skriven av .