»Min bok är en förenkling, en naivistisk take«

På Vera Malms 18-årsdag dör hennes morfar. Utkörda från gården som varit hela hennes värld hamnar hon och kon Ella i ett ­främmande Stockholm och under resans gång förändras både Vera och alla de människor hon möter. Tomas Tivemark har skrivit en lustig berättelse om vänskap, förlåtelse och medmänsklighet.

Hur kom du på idén?

– Till att börja med ville jag undersöka om jag kunde skriva en bok. Jag hade inte skrivit en lång, löpande text sedan uppsatserna i gymnasiet – jag har bara skrivit filmmanus, som är någonting helt annat. Så att ge sig på de här oceanerna av text, och att hitta sitt eget språk, kändes minst sagt osäkert.

– Att det blev just den här boken är nog för att jag tycker om sagor för vuxna. Jag älskar till exempel Terry Gilliams The ­Fisher King – det finns en förhöjd ton i den typen av berättelser som jag tycker om, som ofta är larger than life. Det är någonting med det där naiva. Som Idioten av Dostojevskij, där huvudpersonen kastas ut och är lite för snäll och god för den här världen … hur det sättet att vara påverkar andra och vart det kan ta en. Lite Forrest Gump. Det var grundidén.

Artikeln publicerades i Skriva #3 2021 (21 juni 2021) och är skriven av .