»Min bok är en förenkling, en naivistisk take«

På Vera Malms 18-årsdag dör hennes morfar. Utkörda från gården som varit hela hennes värld hamnar hon och kon Ella i ett ­främmande Stockholm och under resans gång förändras både Vera och alla de människor hon möter. Tomas Tivemark har skrivit en lustig berättelse om vänskap, förlåtelse och medmänsklighet.

Hur kom du på idén?

– Till att börja med ville jag undersöka om jag kunde skriva en bok. Jag hade inte skrivit en lång, löpande text sedan uppsatserna i gymnasiet – jag har bara skrivit filmmanus, som är någonting helt annat. Så att ge sig på de här oceanerna av text, och att hitta sitt eget språk, kändes minst sagt osäkert.

– Att det blev just den här boken är nog för att jag tycker om sagor för vuxna. Jag älskar till exempel Terry Gilliams The ­Fisher King – det finns en förhöjd ton i den typen av berättelser som jag tycker om, som ofta är larger than life. Det är någonting med det där naiva. Som Idioten av Dostojevskij, där huvudpersonen kastas ut och är lite för snäll och god för den här världen … hur det sättet att vara påverkar andra och vart det kan ta en. Lite Forrest Gump. Det var grundidén.

I boken finns influenser och citat av allt från Bamse till Olof Palme och David Bowie. Hur valde du inspirationskällor?

– Det är ett axplock av sånt jag själv har hört i livet, saker som har fastnat i mig. Som Adidas-sloganen med Muhammad Ali som statsministern i boken drar: »Impossible is nothing.« Det är så gränslöst positivt. Och David Bowie, som är min stora idol: »Turn and face the strange« – var inte rädd. Det är många försök till injektioner av lust och positiv energi.

Har du inkluderat något annat från verkligheten?

– En del av Veras snack snodde jag rakt av från Greta Thunbergs sommarprat 2020. Annat från Palmes tal om utlandssvenskarna från 1960-talet. Det känns som att jag har snott hälften av det som finns i boken! Sådant jag har tänkt på men inte fått uttrycka, eller tyckt att fler borde höra, har jag bara saxat in. Skamlöst.

Annons

Vad vill du förmedla, mer än underhållning? 

– Att vi kan förändra mer än vi tror. Vi har faktiskt bollen! Det är inte kört på något sätt. Så boken är väl en uppmuntran. Vi får inte glömma bort värderingar som empati och medmänsklighet heller. Gud, vad jag låter larvig …

– Att jag refererar till Bamse och sådär är för att jag skrivit Bamse­-filmerna. Men det finns också en enkelhet i både Dostojevskijs Idioten och i berättelserna om Bamse som är så primal. Lite som man måste vara när man förklarar för ett barn hur någonting ligger till – då måste man gå direkt till the bone, så att barnet förstår. Så min bok är en förenkling, en naivistisk take. Det är väl därför sago­elementet fungerar så bra. Boken är en fantasi som är placerad i verkligheten.

Du har tidigare skrivit för både film och TV, men debuterar nu som romanförfattare. Vad har du lärt dig? 

– Att man som filmförfattare tänker väldigt mycket på aktion, händelser som för berättelsen framåt. Det är bra att läsaren undrar »hur ska det här gå?«, det är väl delvis den mekanismen som gör att man upplever något som underhållande. Men jag har lärt mig att jag måste stanna upp och bemöda mig med att skriva hur det känns för en karaktär, så att läsaren verkligen är med den. Det kommer jag definitivt att utveckla i nästa bok!

 

Aktuell debutant

FÖRFATTARE: Tomas Tivemark, 55

Annons

TITEL: Vera Malms vidunderliga äventyr.

GENRE: Feelgood.

FÖRLAG: Forum.

UTGIVNINGSDATUM: Maj 2021.

Artikeln publicerades i Skriva #3 2021 (21 juni 2021) och är skriven av .