Lär av mästaren Jamaica Kincaid

När Kristina Sandberg började skriva på sin hyllade Maj-trilogi fick hon viktig skjuts av en röst från den karibiska övärlden. I Skriva avslöjar hon hur en två sidor kort novell gav henne anslaget till hela romansviten.

Den första texten jag mötte av den amerikanska författaren Jamaica Kincaid, född och uppvuxen på ön Antigua i Karibien, var kort­prosastycket Flicka i debutboken På flodens botten. Jag hade redan inlett en försiktig relation till »personen« Jamaica Kincaid eftersom min man Mats Kempe hade pratat så entusiastiskt om hennes författarskap, och dessutom träffat henne på en litteraturkongress i Stockholm. I en lunchkö hade de haft ett roligt samtal om Carl von Linné. 2004 hade även tidskriften Karavan ett välmatat och spännande tema­nummer om Jamaica Kincaid. Jag ville verkligen kolla upp den här författaren.

När jag läste Flicka hade jag påbörjat Majtrilogin, det fanns en vision om vad jag ville göra, kanske var jag ett språk på spåren. Jag visste att jag skulle skriva om ett negligerat kvinnoliv i omsorgens tjänst, om en skamfylld oplanerad graviditet och hur ett äktenskap på 1930-talet kunde vara både ett tvång och en räddning. Om ett husmors­ideal som aldrig tillät kvinnor att vila, eftersom nya uppgifter ständigt väntade i hemmet, sysslor som skulle utföras men inte göra något väsen av sig. Min mormors stumma skamfyllda ansikte när jag plumpt påpekade att hon inte kunde varit gift med morfar när mamma blev till, hade väckt många frågor i mig som behövde få svar.

Jamaica Kincaid

Hon föddes 1949 som Elaine Potter Richardsson på den karibiska ön Antigua. Hon växte upp med sin mamma och styvfar, och fick så småningom tre halvbröder.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #2 2018 (29 mars 2018) och är skriven av .