Få inspiration till ditt skrivande – här är 11 frön till 11 mästerverk

Även de stora klassikerna har börjat som små frön. En idé kan slå ner som en blixt från klar himmel eller behöva gro i många år, men inte sällan har de sprungit ur ganska banala små vardagssituationer. Bär du också på ett frö till en stor roman?

Bilbo

J.R.R. Tolkien satt och rättade examensskrivningar när han i högen av papper stötte på ett tomt pappersark. Utan någon särskild anledning skrev han ner de första slumpmässiga ord som dök upp i hans huvud: ”I en håla under jorden bodde en hobbit.” Vad var en hobbit? Varför bodde den under jorden? Det hade Tolkien ingen aning om, men det var värt att utforska. Så småningom började han skriva berättelsen om Bilbo, mest för skojs skull och för att roa sina barn. En kollega till honom fick nys om berättelsen och tipsade ett bokförlag, och resten är litteraturhistoria.

Skattkammarön


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #5 2015 (20 augusti 2015) och är skriven av .