»Det inspirerar att få sparken eller förlora sitt hem«

Efter succén med diktsamlingen Kallskänkan jobbar Jenny Wrangborg fortfarande hellre extra i köket än skriver vad som helst. Det är bland svarta andrahandskontrakt och låglöneyrken hon hämtar sitt material.

När jag träffade Jenny Wrangborg inför debuten 2010 var hennes sovrumsvägg i Stockholmsförorten Bagarmossen täckt med uppnålade pappersutskrifter. Det gick att bilda sig en ungefärlig uppfattning om hur hon byggt sin första diktsamling. Hur den sammanfogats tematiskt, ämnesvis och dikt för dikt. En ritning, en plan för bokens dramaturgi och rytm. Rummet var hennes arbetsplats, precis som förskoleköket där hon jobbade.

Sedan dess har hon flyttat, från ett svart andrahandskontrakt till ett annat. Nu bor hon i Västertorp, och den här gången har hon inte vågat låta sina poetiska byggnadsställningar växa sig lika omfattande – en rad rosa och gula post-it-lappar med ord och meningar klättrar på fönsterrutan bakom den uppfällda laptopen.

På golvet står en öppnad låda från Förlagssystem med friexemplar av nya diktsamlingen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #3 2014 (20 april 2014) och är skriven av .