Transportsträckor – Så lär du dig leva med dem

Stryk transportsträckorna! Så lyder ett ­vanligt råd till blivande författare. Men det är lättare sagt än gjort, och ibland inte ens ­önskvärt. Vi visar hur du kan röra dig framåt mellan scenerna utan att det blir tråkigt.

Förr eller senare kommer det att stå klart för dig att varje scen i din roman inte kommer att vara en stark, viktig och gripande nyckelscen. Du kommer till en punkt där du måste låta en karaktär genomlida några grå vardagar. Du kommer också att behöva skildra händelseförlopp och processer som är viktiga, men inte på det där rafflande, elektrifierande sättet som skulle få Jessica Gedins hår att stå åt alla håll. Du står inför olika former av transportsträckor.

Och det är faktiskt ingen fara.

Dels för att ingen (inte ens Jessica Gedin) orkar läsa en bok som enbart består av starka, viktiga och gripande nyckelscener. Dels för att det inte är en trovärdig beskrivning av livet. Livet ägnar sig förbluffande ofta åt just transportsträckor av ett eller annat slag och följaktligen är det helt rimligt att även din berättelse har dem. Vardagen passerar, helt plötsligt har det gått ett par år och man tänker »alla dessa transportsträckor, inte visste jag att det var livet.«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2017 (23 augusti 2017) och är skriven av .