Skapa blogg på mindre än 30 minuter

Starta blogg – kom igång på mindre än 30 minuter

I bloggarnas ungdom var det ofta rätt knepigt att starta blogg. Antingen fick man använda sig av skakiga gratistjänster eller så fick man helt enkelt konstruera sina egna bloggverktyg.

Idag är läget betydligt enklare och vem som helst kan starta blogg utan, i princip, några som helst förkunskaper. En uppsjö av olika företag tillhandahåller gratis bloggsystem som är öppna för vem som helst att använda. Kvaliteten är god och möjligheterna till anpassning är stora.

Att starta blogg är idag egentligen lika enkelt som att skaffa sig e-postkonto och att hålla igång en blogg är inte mycket svårarare än att uppdatera sin Facebook.

Det kan dock finnas en poäng i att inte nöja sig med de allra simplaste bloggverktygen utan att faktiskt ta sig tid att lära sig någon av bloggtjänsterna som ger användarna lite större valfrihet och möjlighet. Rent tekniskt blir det lite mer att tänka på men i slutändan är fördelarna många. Särskilt när din blogg växer. Då är det bra om du har startat din blogg i ett system som kan växa med dig.

I det här första avsnittet av bloggskolan kommer vi att titta närmare på hur man gör för att starta blogg i WordPress, ett gratis bloggverktyg som ger användarna stor valfrihet vad gäller såväl utseende som funktioner.

Fördelen med ett system som WordPress är att man kan börja i en ganska enkel skala och vid behov övergå till ett mer professionellt bloggande på en egen domän på ett eget webhotell.

Annons

Steg 1 – Starta blogg

För att starta blogg går du till wordpress.com och klickar på Get started here och Sign up now. Välj användarnamn och lösenord.
Redan nu ställs du infört ett ganska viktigt beslut. Vad ska din blogg ha för adress?
Du ges också alternativet att köpa en egen domän, till exempel www.dinblogg.com. Men låt oss för stunden använda den fullt fungerande gratisvarianten som blir dinblogg.wordpress.com.
I det här exempel sätter vi upp en blogg för en fiktiv taxichaufför i Göteborg. Vi ger bloggen adressen taxichaffisen.wordpress.com. Ge gärna din blogg ett namn som på samma sätt stämmer överens med din bloggs framtida innehåll.
Wordpress kommer nu att skicka ett e-postmeddelande till dig som innehåller en länk som du ska klicka på för att bekräfta ditt konto. Kolla din e-post och följ instruktionerna.
När det är gjort kan du gå till din valda bloggadress. Se, din blogg ligger ute! Den innehåller ett inlägg med rubriken “Hello World!” och är redan i princip fullt fungerande och redo att användas. Men visst vill vi göra bloggen lite mer personlig än så?

Steg 2 – Lär känna kontrollpanelen

När du bekräftat din e-post kan du logga in på wordpress.com med det användarnamn och lösenord du valde när du starta blogg. Nu möts du av din bloggs kontrollpanel. Vid första anblick kan den verka överväldigande men ta det lugnt – det ser betydligt värre ut än vad det är och till en början är det bara ett fåtal av alla funktioner som du behöver använda dig av.
På översikten här ovan pekar vi ut de viktigaste delarna av Kontrollpanelen. Till vänster hittar du huvudmenyn. Klickar du på någon av rubrikerna här så dyker en rad underrubriker upp. Det är vanligtvis genom menyn du går om du ska göra en nytt inlägg eller ändra inställningarna på din blogg.
Leta nu upp rubriken Inställningar och klicka där!

Steg 3 – Grundinställningar

Inställningar för din blogg

När du klickat på rubriken Inställningar dyker en undermeny med fler alternativ upp. Klicka på det översta alternativet Allmänt.
Nu får du upp en sida där du ställer in titeln på din blogg och en kort beskrivning eller slogan. Du kan också göra de tids- och datuminställningar som passar din blogg bäst.
När du är klar klickar du på Spara ändringar.

Välj ett utseende för din blogg

Annons

Leta upp rubriken Utseende på menyn till vänster och klicka sedan på alternativet Teman. Nu kommer du till en sida där du kan välja mellan tusentals teman (utseenden) för din blogg. Det kan skilja rätt mycket mellan dessa olika teman vad gäller såväl design som funktioner.
Klicka dig gärna runt och se om du hittar något som passar just dig. Vill du vara säker på att få ett väl genomarbetat tema så väljer du ett tema under rubriken Populära. Har du svårt att bestämma dig? Då ska du veta att du när som helst kan byta tema för din blogg. Det val du gör nu är alltså inget som du måste leva med i all evighet.
När du hittat ett tema du gillar så klickar du på Installera. När temat väl är installerat så klickar du på Aktivera.
I det här exemplet väljer vi ett av WordPress egna och förinstallerade teman; Twenty Eleven.

Sidhuvud

Nu när vi valt tema kan vi gå vidare till Sidhuvud under rubriken Utseende. I temat Twenty Eleven kan vi välja en egen bild till bloggen sidhuvud. Har du

ingen egen bild så kan du välja mellan några olika som ingår i temat. Du kan också välja att ta bort bilden helt och hållet.

I vårt exempel väljer vi att ladda upp en bild på en taxibil.

Kolla in din blogg

Nu är det hög tid att kolla in din blogg. Skriv in adressen och ta en titt. Fungerar bilden? Är titeln på bloggen vettig? Beskrivningen av bloggen begriplig?

Är du nöjd så är det nu dags att skapa ditt första blogginlägg!

Steg 4 – Gör ditt första blogginlägg

Ditt första blogginlägg

Nu är det dags att skapa ditt första blogginlägg! Klicka på Inlägg i menyn till vänster och sedan på Skapa ny.
Börja med att skriva in en rubrik för ditt inlägg. Vi väljer det något fantasilösa ”Mitt första inlägg”. Vi fyller också på med lite text i inläggsrutan.
När texten är färdig tittar vi till höger på kontrollpanelen. Översta rutan innehåller några olika publiceringsalternativ. Du kan förtås välja att publicera inlägget omgående. Du kan också välja att förhandsgranska det eller att spara utkastet.

Kategorier

Tittar du längre ned ser du rubriken kategorier. Det är en god idé att tilldela alla dina inlägg passande kategorier. När din blogg består av hundratals inlägg är kategorier nödvändiga för att besökarna ska kunna navigera. Klicka på Lägg till ny kategori och skriv in ett passande namn för kategorin. Vi väljer att skapa kategorin “Taxihistorier”.

Inläggsetiketter

Nedanför kategorirutan finns möjligheten att tilldela inlägget Etiketter. Det är en funktion som, precis som kategorier, gör det lättare för besökarna att hitta inlägg de är intresserade av.
Normalt sett brukar ett inlägg placeras i en kategori samtidigt som det tilldelas flera etiketter. Ett inlägg som handlar om en körning av en känd politiker skulle till exempel kunna placeras i kategorin ”Taxihistorier” och sedan tilldelas etiketter som: ”Fredrik Reinfeldt”, ”Kändisar”, ”Partiledare”, ”Långkörning”.

Steg 5 – Ladda upp bilder på din blogg

Ladda upp en bild

Nu har du skapat ditt första blogginlägg. I princip är du färdig att flyga nu. Men är det inte något som saknas?
De flesta inlägg mår bra av att bildsättas. Gå tillbaka till inlägget du just skapat.
Precis ovanför rutan där du skriver in själva inläggstexten finns en meny med olika redigeringsalternativ. Du kan till exempel välja att feta texten eller göra den kursiv. Ovanför denna meny står texten Ladda upp/Infoga åtföljt av en rad symboler. Här kan du till exempel lägga in videoklipp, musikfiler eller omröstningar i ditt inlägg. Längst till vänster är knappen för bilder.
Klicka på det ställe i ditt inlägg där du vill placera en bild och klicka på knappen för bilder.
Du får nu upp en ruta där du kan ladda upp en bild.
Leta upp en lämplig bild på din hårddisk och tryck på Ladda upp.

Fler bildalternativ

I fältet Titel skriver du in vad som ska visas när besökarna håller muspekaren över bilden. Det du skriver in i fältet Alternerande text visas för besökaren om bilden av någon anledning inte kan visas. Det som skrivs i fältet Rubrik visas som en bildtext. Fältet Beskrivning är inte så viktigt då det normalt sett inte visas för besökarna.
Längst ner väljer du om bilden ska vara höger eller vänsterställd och hur stort den ska visas.
När du är klar klickar du på Infoga i innehåll.

Steg 6 – Fram med champagneflaskan

Skapa din första sida

Nu har du bara några små saker kvar innan du kan ta fram champagneflaskan och sjösätta din blogg.
En av de första sakerna man frågar sig när man går in på en blogg är vem som ligger bakom. Därför ska vi nu avslutningsvis skapa en sida där du kan berätta lite om bloggen.
En sida skiljer sig från ett inlägg genom att ha en fast placering på din blogg. Normalt sett når man sidorna genom en meny i toppen av bloggen.
Klicka på Sidor i menyn till vänster på kontrollpanelen. Klicka på Alla sidor och sedan på rubriken About. Detta är en förinställd exempelsida som vi kan använda som enkel mall. Byt ut rubriken “About” mot din egen rubrik, till exempel ”Om mig” eller ”Om denna blogg”. Skriv sedan in en text som berättar vem du är eller vad bloggen handlar om.
När du skrivit klart klickar du på knappen Uppdatera.
Vill du skapa fler sidor, så klickar du på Sidor i menyn i kontrollpanelen och sedan på Skapa ny.

Radera Hello World

Nu kan det vara läge att radera det förinställda inlägget med rubriken “Hello World!”. Klicka på Inlägg och Alla inlägg. Gå sedan in på “Hello World!” och tryck radera.
Nu är din blogg redo att visas upp för omvärlden!

Prova dig fram!

Nu har vi visat hur du gör för att starta blogg. Vi har också gått igenom de grundfunktioner du behöver behärska för att kunna börja blogga. Du vet nu hur man skapar nya sidor och inlägg, du vet hur man lägger upp bilder och skapar kategorier. Det är fullt tillräckligt för att skapa en läst och intressant blogg.
I WordPress finns dock ytterligare en lång rad funktioner som kan vara användbara för ditt bloggande. Var inte rädd för att klicka dig runt och testa olika funktioner och inställningar. Det går alltid att ångra sig och stega bakåt.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2011 (18 oktober 2011) och är skriven av .