Tjäna pengar på din blogg

7 sätt att tjäna pengar på din blogg

1. Bloggportaler som betalar

En del bloggportaler har inbyggda system för att användarna ska tjäna pengar på att blogga hos dem. Hos vissa får du betalt när någon klickar på de annonser som bloggportalen automatiskt lägger in på din blogg. Hos andra kan du få betalt för varje sidvisning. Det handlar dock om väldigt lite pengar så länge som du inte driver en väldigt stor blogg. Och då har du ju andra sätt att tjäna pengar på som förmodligen ger dig större intäkter.

Fördelar

+ Enkelt sätt att börja tjäna pengar

Nackdelar

– Du får bara en liten del av kakan

Annons

Länkar

Myshowroom

Nattstad

 

2. Annonsnätverk

Annonsnätverk är en typ av helautomatisk tjänst som blivit väldigt populär både bland små och stora bloggare. Googles tjänst AdSense är absolut bäst och är också den som de allra flesta väljer att använda sig av.

Ett annonsnätverk fungerar på så sätt att du väljer en annonsstorlek och om det ska vara text- eller bannerannons. Du får då en kod som du lägger in på din webbplats där du vill att annonsen ska visas.

Google läser sedan av din sida för att förstå vad den handlar om och fyller sedan annonsutrymmet med relevanta annonser. Skriver du exempelvis om litteratur så kommer med största sannolikhet annonser för böcker snart att dyka upp på din blogg.

Annons

När du väl lagt in koden sköter sig allt av sig självt och du har alltid aktuella och relevanta annonser på din webbplats.

Hur mycket du tjänar beror på vilken typ av webbplats du har, hur väl annonserna integreras med innehållet och hur intressanta annonserna blir för dina besökare. Ett riktmärke kan vara ett par hundralappar per 10 000 annonsvisningar.

Fördelar

+ Ganska låga krav på din webbplats
+ Enkelt och smidigt
+ Betalt per klick

Nackdelar

– Ibland fula bannerannonser
– Ej betalt för annonsvisningen
– Du kan inte själv välja annonsörer
– Svårt tjäna mycket pengar

Länkar

Google AdSense

Tradedoubler

 

3. Affiliatenätverk

Affiliatenätverk är en typ av halvautomatisk annonstjänst som är väldigt populära, främst på lite mindre eller väldigt nischade bloggar och webbplatser.
I ett affiliatenätverk väljer du själv vilka annonser som ska visas på din sida. Du klistrar sedan in en kodsnutt på din webbplats där den aktuella annonsen ska visas. Har du en blogg om resor kan du till exempel lägga in reklam från researrangörer. Du får då betalt om någon av dina läsare klickar på bannern och sedan beställer en resa.

Upplägget är enkelt men har du en allmänt hållen blogg kan det vara svårt att tjäna pengar på affiliatenätverken. Du kan ju ha hundratals läsare som ser bannern, några enstaka personer som klickar på den men ingen som faktiskt beställer en resa. Då har du gett resebolaget massor av reklam utan att tjäna ett öre själv.

De som verkligen tjänar pengar på affiliatenätverken låter ofta sitt innehåll smälta samman med reklamlänkarna för att få besökarna att klicka på dem i så stor utsträckning som möjligt.

I många fall överdriver affiliatenätverken dina möjligheter att tjäna pengar och många upplever att de lägger ned mycket jobb utan att tjäna mer än några korvören.

Det finns ett stort antal affiliatenätverk som erbjuder olika annonsörer och funktioner. Se rutan på sidan intill.

Fördelar

+ Godkänner de flesta webbplatser
+ Snygga annonser
+ Många företag att välja bland
+ Med ”rätt” upplägg går det att tjäna
mycket pengar

Nackdelar

– Passar inte alla
– Mycket arbete
– Ej betalt för annonsvisningen
– Krävs mycket arbete för att hålla annonserna uppdaterade och aktuella

Länkar

Adtraction

Affelix

Adrecord

Double.net

Frossle

Tradedoubler

Se upp för de oseriösa tipsen som inte funkar

Det finns otaliga sidor på nätet som handlar om hur man tjänar pengar på sin blogg. Se upp! De som berättar hur du ska tjäna pengar är ofta samma personer som försöker tjäna pengar på dig. Det innebär att de ibland överdriver dina chanser att tjäna pengar, kommer med dåliga råd och uppmanar dig att bli medlem hos vissa affiliatenätverk – inte för att dessa affiliatenätverk är bäst utan för att de betalar mest för varje ny medlem som någon fixar åt dem.

 

4. Såld annonsplats

Det finns en anledning till att stora sajter inte förlitar sig på annons- och affiliatenätverk utan istället har egna annonssäljare: man får hela intäkten och man får betalt för hela det värde man ger annonsörerna.

I både annons- och affiliatenätverk är det ofta mellanhanden som tjänar de stora pengarna medan man själv endast får betalt när någon klickar på annonserna och/eller köper något – inte för själva annonsvisningen, som ju har ett stort värde i sig.

Att sälja annonser kan verka svårt och tidsödande men i själva verket behöver det inte ta mer tid än att arbeta aktivt med ett affiliatenätverk.

Men om du inte kan eller vill sälja annonser själv så finns det aktörer som i viss utsträckning kan fylla din sida med betalda annonser. Detta kräver dock att du har en blogg med många besökare och attraktivt innehåll.

Hur mycket du tjänar på att sälja annonser själv beror på vad det är för typ av webbplats du har och vilka annonsplaceringar du erbjuder. Något slags riktmärke kan vara 500 kronor per 10 000 annonsvisningar.

Fördelar

+ Du får betalt för hela värdet
+ Du väljer själv annonsörer
+ Du får en större del av kakan

Nackdelar

– Kräver många besökare
– Kräver mycket arbete

Länkar

Tailsweep

Bloggpartner

 

5. Bli ”köpt”

Lyckas du skapa en väldigt stor och välbesökt blogg kan du få erbjudanden om att börja blogga för olika tidningar och bloggportaler mot betalning. Dit är det dock mycket arbete.

 

6. Sponsrade inlägg

Ordlista

CPC (Cost per click) Hur mycket du får betalt varje gång en besökare klickar på en annons.

CPA (Cost per action) Hur mycket du får betalt om någon klickar på en annons och genomför ett köp.

CTR (Click through rate) Visar hur effektiv en annons är. Fås fram genom att dividera antalet klick med annonsvisningar.

CPM/CPT (Cost per thousand) Hur mycket betalt du får per 1 000 annonsvisningar.

Lead Innebär att din besökare klickar på en annons och sedan genomför en handling. Till exempel tecknar prenumeration på nyhetsbrev, fyller i ett formulär eller blir medlem.

Sponsrade inlägg är ett kontroversiellt sätt att tjäna pengar på sin blogg. Det innebär att ett företag betalar dig för att skriva ett inlägg om deras produkter eller tjänster.

Detta kan verka lockande men man bör noga tänka igenom konsekvenserna av det. Att skriva sponsrade inlägg hotar inte bara din trovärdighet – det kan vara direkt oetiskt. Väljer du att skriva sponsrade inlägg bör du vara tydlig med detta inför dina läsare och markera vilka inlägg som är sponsrade och vilka som inte är det.

En mildare variant är att du låter företag sponsra tävlingar på din blogg.

Länkar

Blogvertiser

 

7. Öppna en egen webbshop

Har du en nischad blogg med många besökare kan du överväga att starta en egen webbshop och sälja prylar som du tror kan intressera dina läsare.  Skriver du om mode kan du sälja kläder, skriver du om inredning kan du sälja snygga prylar.

Det finns ett stort utbud av kompletta shoplösningar man kan använda sig av och de finns både i gratis- och betalvarianter. Att starta en webbshop kräver dock mycket arbete både i form av tid och pengar. Det krävs också att du har ett registrerat företag.

En enklare variant är att marknadsföra sina försäljningar på exempelvis Blocket och Tradera genom sin blogg. Håll dock koll på skattereglerna och när din försäljning börjar tangera näringsverksamhet där det krävs att du startar företag.

Ett annat alternativ är att koppla ihop sin blogg med en existerande webbshop. Det innebär att din blogg blir ett skyltfönster och att du får provision på de kunder som leds in genom din webbplats. Du slipper all administration men tjänar inte lika mycket som om du hade drivit webbshopen själv. Upplägget påminner ganska mycket om ett affiliatenätverk men du binder dig hårdare till en enskild aktör.

Detta är en företeelse som förmodligen kommer att växa sig större i framtiden. Det finns idag endast ett fåtal e-handelsföretag som erbjuder bloggare möjlighet att integrera sina webbplatser med deras webbshopar.

Fördelar

– En egen webshop kan ge en god intäkt
– Enkelt för dina besökare att ge dig en intäkt

Nackdelar

– Kan verka oseriöst om det görs på fel sätt
– Fortfarande ganska nytt
– Egen webshop kräver mycket jobb

Länkar

Amazon

Pocketdirekt

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2012 (20 juni 2012) och är skriven av .