Semestern är en bit bort för de flesta och solen formtoppade tydligen redan i maj. Men ändå – låt mig ge en radda sommartips för den skrivintresserade:
Besök en litteraturfestival
Förra sommaren avbröt Johanna och jag semestern för att hålla i ett »skrivspår« på Bokdagar i Dalsland. Min fru och jag dröjde oss kvar dagen efter och gick runt mellan ett par punkter i det breda programmet.
De där författarsamtalen i Dalsland klingar kvar i mitt huvud på ett annat sätt än många av litteraturkvällarna jag besökt sedan dess hemma i Göteborg. Sommaren och ledigheten ger helt enkelt bättre förutsättningar för funderingar och diskussioner kring det man just hört, och för att läsa en bok av en författare man funnit extra intressant.
På Skrivas sajt presenterar vi de större litteraturfestivalerna, sorterade geografiskt. Håll också utkik hos biblioteken, som ofta har ambitiösa sommarprogram.
Själv siktar jag på det ambitiösa tredagarsarrangemanget Sakligt, utanför Simrishamn i början av augusti. De har mutat in en egen nonfiction-nisch som intresserar mig. Jag räknar också med att få med mig ett antal idéfrön till kommande Skriva-artiklar.
Skriv en novell
Vi vet att sommaren är många Skriva-läsares bästa skrivtid. Det brukar synas i antalet bidrag till den tävling som vi sedan 2020 arrangerar med Novellfest i Lund. I år belönas fem vinnare med resa dit och en hotellnatt. Och framför allt: varje vinnare får läsa upp sitt bidrag inför publik, jämsides storheter som Tessa Hadley, Ingvild H Rishøi och Hans Gunnarsson. Därtill 5 000 kronor till förstapristagaren.
Söker du kunskap och inspiration för ditt bidrag? Vi rekommenderar Skrivas nedladdningsbara kompendium »Att skriva noveller« som är tillgängligt för alla prenumeranter.
Andra aktuella tävlingar under sommaren: skriv första kapitlet i en kapitelbok. Och tävlingen med lägst tröskel: skriv max 25 ord utifrån en bild.
Lyssna på författarnas sommar
Det har blivit tradition att Skriva presenterar de sommarpratare som är författare. Gränsdragningen har dock blivit allt svårare. Väldigt många andra pratare (politiker, idrottare …) har gett ut åtminstone en bok. Och en hel del författare ägnar lika mycket tid åt annat, inte minst poddande, som åt bokskrivande.
Här kommer en lista iallafall, med några noteringar från min horisont:
Juni
- 28: Lasse Berg. En inspirationskälla när jag utbildade mig till journalist. Både för det han skrev och för att det verkade så spännande att resa kors och tvärs över världen med uppdraget att skriva bok. Har inte läst något av honom på senare år, och ser fram emot att uppdatera mig.
Juli
- 6: Sigge Eklund. Fick kanske mest uppmärksamhet av alla när sommarpratarna presenterades, eftersom han i sin och Alex Schulmans podd i stort sett årligen irriterat sig på den mallade berättarstilen i programmet, och även på sommarpratarkrönaren Bibi Rödöö. För tio år sedan var det Skrivas systertidning Filter som Sigge Eklund irriterade sig på. Ett helt orimligt antal människor drogs in i den spretiga debatten. Jag lyckades mestadels hålla mig utanför men fick till slut i min dåvarande roll som VD intervjusvara ett trött »Släpp det här och gå vidare.«
- 8: Ulf Karl Olov Nilsson. Minns fortfarande det finurliga och roliga tal Ukon höll när han fick Göteborgs-Postens litteraturpris 2007. Kan bli årets otippade höjdarprogram.
- 12: Andrev Walden. Jag skrev om barndomsskildringar, inkklusive Waldens Augustprisade Jävla karlar för några veckor sedan. Och Christian Daun intervjuade Walden när han precis hade skrivit klart boken för ett år sedan.
- 19: Olof Lundh. Barndomsvän, och branschkollega under mina år som chefredaktör på fotbollsmagasinet Offside. Olof har på senare gett ut en rad böcker, jag fick förmånen att hoppa in som redaktör för den om fotbollslandslaget.
Augusti
- 1: Markus Torgeby. Här har jag haft förmånen att vara förläggare för alla hans tre böcker. Sommarpratet lär hämta en del inspiration från självbiografin, men det är hans filosofiska inspirationsbok Sova ute som översatts till flest språk.
- 2: Judith Kiros. Vi har haft för lite poesi i Skriva på senare tid. Not till mig själv: Skärpning!
- 10: Majgull Axelsson. Henne har vi skrivit desto mer om genom åren. Johannas reportage är fint. Jag gillar också den lilla intervjun där Majgull Axelsson väldigt konkret berättar varför förstasidan i Aprilhäxan ser ut som den gör.
- 14: Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Också hon var en av de fem författare som berättade om sin förstasida.
- 16: Niklas Natt och Dag. Berättar i en hantverksintervju om vad som krävs för att skriva historiska romaner. Ett av råden: »All inläsning som ligger till grund för berättelsen bör förbli osynlig.«
Veckans …
… fågelfel
Torbjörn Fagerström skrev en inspirerad artikel om att den nya filmen om Ronja Rövardotter är en »studie i ekologisk okunnighet« – fågellätena är helt bort i tok. Professorn menar att svenskarna blivit »naturanalfabeter«, och hans varningsklockor bör även författare lyssna till.
Mats Söderlund tacklar närliggande frågor i sin Skrivaartikel om »världar som försvinner«, och jag funderar kort över vad en al säger nutidsläsaren.
… fågelfri?
Nu tar jag två veckors semester. Fast jag vet redan att jag ska korrekturläsa vår kommande Skrivabok i helgen. Och på tisdag måste jag åka upp till från Skåne till redaktionen för att göra en hel del annat som inte hunnit göras.
Hoppas vara mer helledig under de tre semesterveckorna som infaller efter att vi skickat nästa Skriva till tryck i början av juli.