Niklas Natt och Dag: »Det var alldeles för mycket historia«

När debutboken 1793 refuserades gång på gång återvände Niklas Natt och Dag till skrivbordet tills han fann rätt balans mellan historiskt och läsarvänligt. För Skriva berättar han hur han gjorde, och hur hans nya svit skiljer sig från Bellman noir-trilogin.

Varför ville du skriva historiskt?

– Min stora passion när jag växte upp var science fiction, skräck och fantasy, med Sagan om ringen som inkörsport. De genrerna är starkt beroende av stämning och miljöbeskrivning, och historiska romaner är närbesläktade – de lutar sig på samma sätt tungt mot en exotisk miljö som läsaren måste förstå och leva sig in i. Verktygslådan är densamma som om du skriver om en framtidsvärld eller Tolkiens Midgård.

– Jag har haft en livslång dröm om att bli författare, och när jag försökte komma fram till vad just jag skulle skriva tog jag i princip en hög med böcker som jag älskar och tänkte: »Kan jag göra någonting liknande?« I den högen låg Rosens namn av Umberto Eco. Han var akademiker, och som läsare står man enormt stadigt i hans kunskap om ämnet. Något sådant ville jag göra.

Artikeln publicerades ursprungligen i Skriva #5 2023 (25 september 2023) och är skriven av .

Rekommenderas för dig

Läs vidare