Caroline Ringskog Ferrada-Noli: »Början kommer ofta till mig som en mening.«

MIN START:

»Jag älskar att börja, det är nästan det bästa. Det är typ som morgnar: allt kan bli bra när man just vaknat, och allt kan bli bra när man just har börjat skriva. Då är man bäst! Men sedan måste man bevisa det också.

Början kommer ofta till mig som en mening. Jag får som en mening i huvudet, och så är det den, bara. Det är inte som att jag går och knåpar, ›det här ordet plus det här ordet minus det här‹, utan det bara … finns där.

Jag tycker mycket om inledningsmeningen till Albert Camus Främlingen. Den är bäst på franska: ›Aujourd’hui, maman est morte.‹ Alltså: ›Mamma dog i dag.‹ Där finns en förväntan, någonting laddas till brädden och kan brista. Det kan betyda allt. Men man förstår också precis vad det betyder: den närmsta och viktigaste människan i ens liv är borta, spelplanen har ändrats. Det är spännande utan att vara vulgärt.« 

Naturen (2009) är Caroline Ringskog Ferrada-Nolis debutroman och har beskrivits som en »klaustrofobisk skördekalender«. Nedan ser du bokenss första sida, och intill hennes kommentarer till de markerade styckena (klicka för att förstora bilden):

Annons

Artikeln publicerades 22 oktober 2020 och är skriven av .