Vem får debutera? del 4: Geografi

• Förlag, redaktioner och kontaktnät finns i Stockholm.
• Digitaliseringen gör dock bostadsorten mindre viktig.
• Förläggarna söker dessutom olika perspektiv.

Bor alla debutanter i Stockholm? Förstås inte, men det finns helt klart en storstadsdominans. Forskaren Henrik Fürst slår fast att en majoritet av de skönlitterära debutanterna 1997–2014 bodde i Stockholm, Göteborg eller Malmö 2014. Hela 51 procent bodde i Storstockholm, varav 13 procent på Södermalm (där en dryg procent av Sveriges befolkning bor).

En förklaring är att förlagen får fler manus från storstadsregionerna. I större städer skapas kulturella kluster; där bor många kulturutövare och forumen för att skriva, läsa och diskutera litteratur är fler.

En annan faktor som förklarar Stockholmskoncentrationen är närheten till förlagen och redaktionerna. Den närheten har betydelse för marknadsföringen av en debutant. Förlagen menar att man som författare i Stockholm får en hel del gratis, att det spontana mötet är svårslaget och att en författare utanför storstadsregionerna kan behöva jobba hårdare för att »hänga med«. Det handlar ofta om rent praktiska saker – som att förlagen har tillgång till bra lokaler och upparbetade samarbeten på den ort där de finns.

Inte minst handlar det om praktiska förutsättningar för författaren själv.

– En debutant har nästan alltid kvar sitt vanliga jobb. Bor man i Stockholm kan man gå på ett event på kvällen. Bor man långt borta känns det kanske orimligt att ta en dags semester för att medverka i en kvart, säger Karin Lemon som är förläggare på Bonnier Carlsen.

Å andra sidan har traditionella mediers betydelse minskat. Utrymmet för recensioner och annan litteraturbevakning minskar, medan betydelsen av en egen plattform ökar – och sina sociala medie-kanaler kan en författare sköta oavsett var hen bor. Dessutom underlättar digital kommunikation som Skypemöten och författargrupper på Facebook.

Annons

När förläggarna funderar på antagning av ett spontanmanus bryr de sig emellertid inte om var författaren bor. Om författarens bostadsort någon gång spelar större roll är det i positiv bemärkelse – förläggarna vill att deras utgivning ska spegla hela Sverige, och lockas av att författaren bor på och skriver om en plats utanför storstadsregionerna. Karin Lemon:

– Vi blir väldigt glada och uppspelta när vi får in ett manus där historien utspelar sig någon annanstans än i Stockholm. Då får författaren en annan rekvisita att jobba med.

Stephen Farran-Lee, fack- och skönlitterär förläggare på Natur & Kultur, är inne på samma spår:

– Vi försöker att inte exotifiera men det är klart att det är roligt om en person exempelvis skriver in sig i den västerbottniska traditionen. När vi lanserar en bok är det tacksamt om någonting sticker ut.

Läs de andra delarna i vår artikelserie »Vem får debutera?« här.

Artikeln publicerades i Skriva #1 2020 (03 februari 2020) och är skriven av , .