En sak är förläggarna ense om – det spelar inte någon stor roll hur gammal en potentiell debutant är. Adam Dahlin, litterär chef på Ester Bonnier:
– Mycket kan man säga, men vi i bokbranschen är inte så åldersdiskriminerande. I vår har vi till exempel en 71-årig debutant.
Enligt forskaren Henrik Fürst debuterar kvinnor senare än män. Sammantaget sker de flesta romandebuter mellan 30 och 40, vilket är sent om man jämför bakåt i tiden – till exempel med 1970-talet då tongivande författare som Klas Östergren, Eva Runefelt och Gun-Britt Sundström debuterade strax efter 20. I dag noterar förläggarna att 90-talisterna fortfarande är ganska ovanliga i manushögarna och att de definitivt får in färre manus från personer i 20-årsåldern (även om det finns undantag: debutanterna Anna Axfors, Ellen Greider och Ebba Hyltmark är några).

Ett skäl till senareläggningen är att en bokdebut ofta föregås av många års litterär aktivitet: många (i synnerhet kvinnor) går skrivarutbildningar och vill sedan få respons på sina manus från lektörer eller andra läsare. Andra arbetar först eller parallellt som till exempel journalister eller i något annat skrivande yrke.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!
Har du redan ett konto? Logga in här.