Vem får debutera? del 2: Ålder

• Bokdebuten sker allt senare.
• Ålder har liten betydelse för chansen att bli antagen.
• Bokdebuter föresgås ofta av annan skrivande verksamhet.

En sak är förläggarna ense om – det spelar inte någon stor roll hur gammal en potentiell debutant är. Adam Dahlin, litterär chef på Ester Bonnier:

Mycket kan man säga, men vi i bokbranschen är inte så åldersdiskriminerande. I vår har vi till exempel en 71-årig debutant.

Enligt forskaren Henrik Fürst debuterar kvinnor senare än män. Sammantaget sker de flesta romandebuter mellan 30 och 40, vilket är sent om man jämför bakåt i tiden – till exempel med 1970-talet då tongivande författare som Klas Östergren, Eva Runefelt och Gun-Britt Sundström debuterade strax efter 20. I dag noterar förläggarna att 90-talisterna fortfarande är ganska ovanliga i manushögarna och att de definitivt får in färre manus från personer i 20-årsåldern (även om det finns undantag: debutanterna Anna Axfors, Ellen Greider och Ebba Hyltmark är några).

Ett skäl till senareläggningen är att en bokdebut ofta föregås av många års litterär aktivitet: många (i synnerhet kvinnor) går skrivarutbildningar och vill sedan få respons på sina manus från lektörer eller andra läsare. Andra arbetar först eller parallellt som till exempel journalister eller i något annat skrivande yrke.

Aspirerande författare behöver inte heller ha lika bråttom som musiker, fotbollsspelare eller dansare. Där anses 30 vara sent i livet, ofta på grund av rent fysiska förutsättningar. En 45-årig romandebutant är däremot inte gammal.

Annons

En brasklapp dock – nästan samtliga förläggare vill satsa på författarskap som varar åtminstone några böcker, inte oneshots. Därför är det klokt att inte vänta alldeles för länge.

Läs de andra delarna i vår artikelserie »Vem får debutera?« här.

Artikeln publicerades i Skriva #1 2020 (03 februari 2020) och är skriven av , .