Agneta Pleijel: »Man skärskådar sig själv«

Hur gör man för att inte skada sina närmaste när man skriver om deras största ­smärtpunkter? Och hur gör man konst av sitt eget liv? Agneta Pleijel har skrivit om ­släktingar och sig själv i över 25 år. Snart släpps ­sista delen i hennes självbiografiska svit.

Det är ett hem där två personer bott tillsammans länge.

I vardagsrummet möter jag lager på lager av tid, av levt och pågående liv. Antika möbler och tavlor. Längs väggarna vita hyllor proppade med skön- och facklitteratur. Sådär som det kan bli när två som läser – och skriver – mycket samlat på sig i decennier. Men hyllorna rymmer en stor andel nyare eller helt ny litteratur, böcker som inte är minnen utan aktuella bruksföremål. Likadant med de stora frodiga krukväxterna: vissa gör sig bara bra i rummet, andra bär på en historia.

Och så bevisen på att det är just deras hem: Agneta Pleijels och författaren och journalisten Maciej Zarembas. På ett stort fotografi från tidigt 80-tal står Agneta och Maciej bredvid varandra framför en mur av sommargrönska. På en vägg: ett stort porträtt av de båda, målat av en polsk vän till paret. Agneta har stora salladsblad som huvudbonad. 

Artikeln publicerades ursprungligen i Skriva #2 2023 (03 april 2023) och är skriven av .

Rekommenderas för dig