Konsten att skriva roligt

Vad som är roligt beror både på vilka dina läsare är och på sammanhanget. Men samtidigt finns det några grundläggande knep för att locka fram leenden och skratt. På följande sidor ger vi dig några av humorns viktigaste verktyg.

Från början händer humor av sig själv: Den stiger upp ur författarens personlighet och sätt att betrakta världen. Vissa av oss har helt enkelt en skarpare blick för det absurda och komiska i saker och ting. Men oavsett om du känner dig född till komiker eller inte, så är det en bra idé att fundera över hur humor egentligen fungerar och hur du kan använda humorns ingredienser för att berika dina texter ytterligare.

Först och främst – humor är ett sätt att lätta på spänning.

Om vi utgår från att en gripande berättelse oftast kännetecknas av upp- och nedgångar – perioder fyllda med intensitet som följs av relativt lugna partier – så kan humorn vara ett sätt att skapa lämpliga andningspauser för dina karaktärer, och för dina läsare.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #5 2014 (20 augusti 2014) och är skriven av .