Att vara rolig var länge långt ifrån något självklart framgångsrecept om man ville bli bästsäljande författare i Sverige. Deckaren höll ett hårt grepp om underhållningslitteraturen, och humoristiska böcker var något som varken recenserades eller nådde topplistorna. Men för fem år sedan hände något, och de flesta tycks överens om att Jonas Jonassons succédebut Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann ligger bakom trendbrottet.
– Det går inte att blunda för att Hundraåringen öppnade en dammlucka, säger Adam Dahlin som är litterär chef på bokförlaget Forum.
– Den banade väg för en helt ny typ av genre, man kan inte se det på något annat sätt.
Året var 2010, boken hade kommit ut i pocketupplaga, och plötsligt var det som att hela svenska folket skrattade högt åt den underfundige hundraåringen Allan Karlssons invecklade irrfärd över kontinenterna. Debutanten Jonas Jonasson nådde monumentala framgångar med sin blandning av rapp handling, fantasifullt persongalleri och dråpliga förvecklingar – alltihop berättat med en återhållsam och avskalad stilistik. Feelgoodhumorn hade gjort sitt intåg på bokmarknaden.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!
Har du redan ett konto? Logga in här.