Foto: Johanna Hedborg

Kom i ditt livs skrivform

Att skriva en bok är ett riktigt långdistanslopp. Precis som maratonlöparen behöver du nå ett mentalt tillstånd som gör att du orkar kämpa på ändå in i mål. Här är några metoder för att toppa den mentala formen och hålla motivationen uppe.

Hitta meningen

Din bok har makten att förändra människor, deras liv och i förlängningen världen. Din vilja att hjälpa, underhålla eller påverka dina läsare behöver vara starkare än eventuella rädslor, tvivel och självkritik. Se därför till att du alltid är klar över vilken upplevelse, kunskap, insikt eller inspiration vill du förmedla och påminn dig själv när motivationen sviktar: Världen behöver din bok!

Delmål, delmål, delmål!

Slutmålet att skriva din bok är stort, saftigt och lockande. För att det inte ska kännas alldeles överväldigande behöver du dock dela upp vägen dit i så små steg att du kan ta några varje dag och alltid känna att du är på väg.

Det kan vara ett researchsamtal, en kapitelöverblick eller en kvarts skrivande – du bestämmer själv vilka dina delmål är, se bara till att de är så överkomliga, att du varje dag kan göra några saker som leder dig mot den färdiga boken. Att alltid vara i rörelse mot målet kommer ge dig en daglig dos motivation.

Fira allt!

Resultat föder motivation så håll alltid utkik efter dina goda resultat och vardagsfira dem! Höj tekoppen i en skål med dig själv varje gång du följt dagens skrivschema, gör en high five i spegeln när du fått till en särskilt fin formulering och laga en riktig kalasmiddag när kapitlet är klart.

Skaffa inspirerande sällskap

Se till att regelbundet omge dig med andra skrivande människor som förstår dig. Oavsett om det är en kvällskurs, Facebookgrupp eller din mamma. Se till att inspirationsboosta dig ofta med personer som förstår dig och tror på dig.

Annons

Undvik negativt sällskap

Personer som inte tror på dig eller din bokidé, som inte vågar tänka nytt och stort eller som umgås genom att gnälla ska du hålla dig långt borta ifrån!

De kommer att göra det betydligt trögare för dig att komma framåt och deras pessimistiska tankesätt kan lätt smitta av sig och ta tid att få ut ur huvudet. Kom ihåg att deras bild av verkligheten tillhör dem och inte har något med dig att göra.

Ha skoj!

Att skriva en bok kan vara både ensamt och långtråkigt emellanåt så se till att göra jobbet så roligt som möjligt. Vad behöver du för att tycka att det är kul att skriva? Ett festligare ordbehandlingsprogram, roligare raster eller skriver du som bäst i dina finaste partykläder? Associerar du skrivandet med något positivt kommer det att gå lättare att behålla rumpan på stolen.

Dagdröm!

Föreställ dig hur pennan ser ut som du skriver på ditt bokkontrakt med, hur den färdiga boken känns i din hand och publikens jubel när du står på scen och pratar om boken. Ju mer verklig du kan göra dagdrömmen desto kortare kommer vägen dit att kännas. Forskning visar dessutom att detta är ett effektivt sätt att både bli mer positivt inställd till sina mål och att får dem att kännas nåbara.

Ha en plan

Motivation bygger på två delar:

1) En vilja att nå ditt mål.

Boktips!

Drivkraft: den överraskande sanningen om vad som motiverar oss av Daniel Pink

2) En tro på att det är möjligt.

Annons

Det räcker alltså inte med att du vill skriva boken om du inte också har en tro på att du faktiskt kommer att klara det. Det är extremt omotiverande att ta sig an projekt man tror kommer att misslyckas.

Stärk tilliten genom att ha en klar och tydlig plan över hela vägen till målet och påminn dig om andra projekt och utmaningar du lyckats med.

Dansa!

Få saker påverkar humöret så snabbt och effektivt som musik, så en skrivpaus för att fylla på med ny energi och positiva känslor är utmärkt för både tålamodet, motivationen och förmågan att tänka nya tankar. När du rör på kroppen så att pulsen ökar något får du också mer blod och syre till hjärnan och kan tänka klarare efteråt.

Var snäll mot dig själv

Forskning om självmedkänsla visar att den som kan vara empatisk och förstående mot sig själv på vägen mot ett mål, är betydligt mer benägen att nå det, än den som försöker piska och hota sig själv till framgång.

Vägen mot din färdigskrivna bok kan vara både lång och krokig så se till att ge dig själv samma kärlek, respekt, tröst och pepp som du skulle ge din bästa vän. Gör det hela vägen in i mål och särskilt när det känns extra kämpigt!

Artikeln publicerades i Skriva #1 2014 (20 december 2013) och är skriven av .