Skriv som en idrottsman

Brukar du drabbas av skrivkramp? Har du svårt att komma in i flödet? Då kanske du angriper ditt skrivande på fel sätt. Jorun Modén träffar en före detta basketspelare och en mentalist för att utröna om författare har något att lära av idrottsvärlden.

– Många säger att de har en bok i huvudet, men det är inte nödvändigtvis samma sak som att verkligen vilja skriva en bok, säger Henrik Fexeus när vi träffas på ett södercafé i Stockholm.

– Du behöver vara ärlig mot dig själv. Vill du skriva en bok, ha en bok skriven, eller vara utgiven? Det är inte förrän du vet att det är själva skrivprocessen du är ute efter som det blir trovärdigt. Jag tror att skrivandet måste vara det du verkligen brinner för. Även när du sitter och hatar varenda minut, måste det vara det du innerst inne vill mest av allt.

 

Pillade sig i naveln

HENRIK FEXEUS

Föreläsare, författare och programledare. Känd från bland annat Hjärnstorm och Talang 2011 där han satt i juryn.

Har skrivit: Konsten att läsa tankar (2007), När du gör som jag vill (2008), Alla får ligga (2009) och Konsten att få mentala superkrafter (2011).

Annons

Henrik Fexeus är aktuell med föreställningen I ditt huvud och har tidigare skrivit bland annat Konsten att få mentala superkrafter. Med tanke på att han byggt sin framgång på alltifrån tankeläsning till raggboken Alla får ligga, förväntar jag mig att han ska berätta hur man skaffar benhård disciplin och undviker skrivkramp, men det gör han inte. I stället övergår han snart till att berätta om hur han under delar av arbetet med Konsten att få mentala superkrafter satt på sitt kontor och vegeterade.

– Jag höll till här på Mosebacke, varje dag klockan åtta gick jag till jobbet. Ibland petade jag mig i naveln i tre timmar och fick ur mig bara några ord på en hel dag.

Författardisciplin handlar dock mer om att blir ett vanedjur än att piska sig själv till att skriva ett förutbestämt resultat. En del författare trivs visserligen bäst med att sätta upp skrivmål i antal ord, men andra sätter sig helt enkelt i stolen varje dag även om de inte alltid skriver något.

– Problemet är att det är lätt att få panik och känna att du sviker dig själv om du inte når målen. Då känner du sannolikt att det här är något som inte är för dig och lägger av. Sätt absolut upp målen men inse att du inte alltid kommer att hålla dem och det är okej.

 

Träning ger resultat

Några dagar senare sitter jag mitt emot författaren Niklas Krog på Cityterminalen. Han är förmodligen Sveriges mest produktiva fantasyförfattare och var i ungdomen en hängiven basketspelare som krönte idrottskarriären med ett SM-guld med Alviks herrlag år 1986. Under arton års tid kombinerade han ett fysiskt krävande jobb som tidningsbud (världens bästa författarjobb enligt Niklas) med att skriva sin trilogi om Alexander den store.

I dag skriver Niklas Krog större delen av dagarna. Hans senaste bok är Nidaros vrede, den fjärde boken i serien Legenden om Tann, medan hans allra första bok, En krigares hjärta, fortfarande är en av hans mest populära.

Annons

Sedan två år tillbaka jobbar han på en korstågshistoria som utspelar sig i Akko, korsfararnas sista kristna stad. Niklas Krog kombinerar skrivandet med squash på söndagar och styrketräning under andra dagar i veckan. Ser han några likheter mellan skrivande och träning?

– Ja, framförallt handlar det om att man aldrig kan bli bra utan att träna. Talang är en tillgång men det handlar allra mest om att orka träna, eller orka skriva. Något direkt mål har jag inte, jag vill bara ha roligt, men en gång när jag kollade låg jag på tusen ord om dagen.

 

Rutiner och ritualer

Inför varje skrivsession upplever de flesta en tröskel eller ställtid. På ren svenska handlar det om att gruva sig trots att det är roligt när vi är igång och upplever flöde. Att boka in skrivtiden kommer att hjälpa dig över tröskeln och det är lättare när du kommit igång och gjort det till en vana.

Dopamin

Medan vi befinner oss i flöde utsöndras hormonet dopamin som ingår i hjärnans system för att se till att högpresterande individer känner sig nöjda med sig själva – och ibland till och med euforiska. Dopamin är ett hormon som får oss att känna glädje, kreativitet och vakenhet. Dessutom ingår dopamin i den hormoncocktail som får nyförälskade att känna sig höga, vilket också förklarar varför skrivandet kan upplevas som en passion.

Nästan varje gång jag pratar med en författare om hur det går till när de skriver, visar det sig att de har någon form av rutin. Niklas Krog gör det numera så snart som möjligt på morgonen. Stephen King sätter sig vid skrivbordet ungefär klockan 08.00. Toni Morrison stiger upp tidigt för att göra en kopp kaffe och skriva. Haruki Murakami börjar arbeta redan klockan 04.00, skriver i fem, sex timmar och ger sig sedan ut och springer eller simmar.

Eller som författaren Pete De Vries har uttryck det: ”Jag skriver bara när jag är inspirerad, så jag ser till att vara inspirerad varje dag klockan 09.00.”

Använd din bästa tid åt skrivandet, inte den trötta spillra som återstår när du har bockat av allt annat du tror att du måste göra, som tvätt, disk eller kolla epost. Det går alldeles utmärkt att diska när man är halvt medvetslös, men inte att skriva.

Att ta första bästa tillfälle i akt är vad som fungerar bäst för en del författare, däribland Niklas Krog.

– Jag har en del praktiska rutiner både när jag skriver och när jag tränar. På förmiddagar ska familjen ut innan jag har ro att skriva och alla vet att det inte är någon idé att försöka umgås med mig på söndagar, för då är det squash som gäller.

 

Fokus och flöde

När skrivandet fungerar som bäst, kan du få uppleva flöde, ett mycket produktivt tillstånd då du presterar det allra bästa du förmår. Jag frågar Henrik Fexeus om man kan träna upp sin förmåga att hamna i flöde.

– Ja, som med alla känslomässiga tillstånd är det lättare att hitta tillbaka till flödet ju mer bekant du är med det, säger Henrik Fexeus. Till att börja med krävs yttre förutsättningar, att du ser till att vara fri från distraktionsmoment. För att nå flöde måste du också ha en utmaning som är precis på gränsen till din förmåga, ett ämne som gör dig nyfiken och som inte är för trivialt.

Niklas Krog säger att han egentligen tävlar mot sig själv, oavsett om det gäller squash, badminton och styrketräning, eller skrivandet.

– Det är roligare att förlora en stenhård match än vinna en enkel. När jag styrketränar försöker jag hela tiden orka mer, lyfta mer. I skrivandet försöker jag skriva bättre och jag vill att varje kapitel ska beröra. Även där vill jag överträffa mitt personbästa.

 

Släpp kraven

Samtidigt som det är viktigt att ge sig själv en utmaning, anser Niklas att det är viktigt att släppa alla krav och ta sig tid att komma igång.

Övning: Bygg upp din skrivkondition på en vecka

Precis som att du kan bygga upp din fysiska kondition kan du lägga grunden till en god skrivkondition genom att skrivträna. Ställ larmet på fem minuter. Börja med en scen i ditt skrivprojekt, eller välj ett av ämnena nedan och fyll på med dina egna tankar.

1. Skriv om en fysisk strapats, löpning om du inte kommer på något annat.

2. Skriv om dagen då du upptäcker att din granne inte är den han ser ut att vara.

3. Skriv om förbjuden frukt.

4. Skriv ett brev till dig själv när du var femton år.

5. Skriv om en person som förlorat ett sinne men utvecklat ett annat.

6. Välj en tidningsrubrik men läs inte artikeln. Skriv din egen historia.

7. Du hittar en gammal kista. I den ligger något som är väsentligt för ditt skrivande. Vad är det?

– Man ska komma ihåg att det kan vara svårt i en halvtimme. Första halvtimmen handlar mycket om tjurskallighet, sedan kommer flödet igång men det är lätt att noja upp sig eller försöka göra allt annat än att skriva hemma.

Tracy Steen är en amerikansk psykolog och coach som förmodligen skulle instämma med Niklas Krog om de bara befann sig på samma tid och plats. I sin avhandling om skrivflöde har hon kommit fram till att det finns två fiender att se upp med för den som vill uppleva flöde: ängslan och otålighet.

Ängslan uppstår när vi börjar tvivla på att vi är tillräckligt mogna eller begåvade för den uppgift vi gett oss i kast med. Det är under sådana ögonblick du försöker skriva som Stig Dagerman, Ernest Hemingway eller annan valfri idolförfattare, i stället för att lita på dig själv och att ditt skrivande duger som det är. För Henrik Fexeus tog det några böcker att hitta sin självkänsla och röst i skrivandet.

– Jag försöker att alltid ha ett tydligt jag, redan på första boken försökte jag, men det tog lång tid att bli trygg med min ton.

Otåligheten handlar om att det kan kännas så tråkigt att sitta vid skrivbordet att du redan efter några minuter känner ett sug efter krispig mjölkchokladkola eller att kolla vad vännerna sysslar med på Facebook. Men vi kan inte bli intresserade om vi inte ger skrivprojektet vår fulla uppmärksamhet, förklarar Steen. Och Henrik Fexeus tycker det är lika bra att förbereda sig på att skrivandet kommer att vara tråkigt också.

– Man måste förstå att skrivandet som sådant kan vara det tråkigaste du gjort under nittio procent av tiden, men de övriga tio procenten kommer att vara det roligaste. Det är bara att tugga i sig och bestämma dig för om du fortfarande är beredd att göra det.

 

Döda distraktionsmomenten

Niklas Krog

Före detta elitbasketspelare som idag sitter på stol nummer sex i Svenska barnboksakademien.

Har skrivit inte mindre än sjutton böcker, främst i fantasygenren.

Flödet är dock ett ömtåligt tillstånd som är känsligt för störningar och det gäller i lika hög grad för idrottsmän som författare, säger Niklas Krog.

– När man uppnår flyt på en basketplan känns det nästan likadant som skrivflyt, världen försvinner, det finns inget före eller efter, utan man är i nuet, där allt funkar.

Men precis som motståndarna hela tiden försöker störa idrottsmännens flöde på bollplanen är det som att vardagen ständigt försöker störa den skrivande människan. I vår nya sköna uppkopplade värld finns ständiga möjligheter till distraktion.

Henrik Fexeus har en genomtänkt strategi för att behålla sitt fokus och utnyttja tiden. I den ingår bland annat mediebantning.

– Jag har inte Facebook, säger Henrik Fexeus. Jo, jag måste ha en sida där jag kan bli hittad men jag har ingen personlig sida, av den enkla anledningen att jag vet att det skulle ta jättemycket tid. Teven leder lätt till slentrianmässig mediekonsumtion, så jag tittar helt enkelt inte, utan köper teveserier på dvd.

Niklas Krog skrev en av sina första böcker på 90-talet och fick ihop inte mindre än fyrahundra sidor på tre månader.

– Det fanns helt enkelt inget som störde, inget internet, ingen epost eller facebook. Visst, ibland kan det gå bra att bryta flytet i fem minuter och sedan börja skriva igen, men andra gånger hittar man inte tillbaka.

 

Återkoppling och belöning

När skrivpasset är avklarat är det viktigt att få någon form av återkoppling som ger dig motivation att fortsätta nästa dag.

6 steg till en skrivstrategi

Precis som idrottsmän lägger upp en träningsstrategi kan du sätta upp en strategi för ditt skrivande.

1. Rannsaka dig själv. Varför vill du skriva en bok och vem vill du skriva för? Är du ute efter själva utmaningen och skrivprocessen har du goda förutsättningar att lyckas.

2. Planera. Boka in skrivtid i kalendern men få inte panik om du missar ibland.

3. Förbered. Se till att du har verktyg och utrustning. Skissa en plan för boken om det hjälper dig.

4. Skriv. Släpp alla krav och nojor medan du skriver.

5. Se till att få återkoppling och belöning.

6. Planera långsiktigt, gärna för fler böcker, eller för livet.

– Ha gärna en överenskommelse med någon vän som säger wow, vad bra det är, eller som kommer med konstruktiv kritik, föreslår Henrik Fexeus.

För en ung människa kan bekräftelsen betyda skillnaden mellan ett livslångt författarskap och ett helt annat levnadsöde.

– Jag skrev en del som liten och dagdrömde väldigt mycket, säger Niklas Krog. I fyran började jag klämma ur mig historier och skrev en färdig berättelse som min fröken gillade väldigt mycket. Det har betytt allt för mitt skrivande, jag vet inte om jag hade skrivit i dag annars.

Ett till begrepp som borde omprövas, är skrivkramp.

– Om du inte skriver jobbar du ändå mentalt med boken, säger Henrik Fexeus. Vissa dagar har du säkert jobbat i huvudet, även om du inte alltid förstår att du gjort det. Nästa dag klickar det till och du inser att de där fyra timmarna var nödvändiga.

Niklas Krog använder knepet att lägga in en oväntad händelse i boken för att få ny fart på historien.

– Skrivkramp får jag inte, däremot finns det vändpunkter i skrivandet där jag inte vet vad som ska hända. Det finns en kraft i berättelser, ibland går skrivandet som av sig självt men så ebbar det ut.  Då är det bara att skriva och se vad det blir, eller göra något oväntat, släppa in en man med pistol i handen som Raymond Chandler lär ha sagt.

 

Lekfull och envis

Precis som en idrottsman behöver du vara minst lika lekfull som envis. Få idrottsmän tränar för att delta i en enda tävling och sedan lägga av.

– Skrivande är något man måste brinna för samtidigt som man behöver vara extremt ödmjuk inför att det är få som är bra från start och att det är helt okej, säger Henrik Fexeus. Många tänker att de ska få ur sig en perfekt bok på en gång, men det kan krävas flera böcker. Det är bra om du tänker att du ska skriva fem böcker redan från början.

Artikeln publicerades i Skriva #4 2012 (20 april 2012) och är skriven av .