Få tid till ditt skrivande i sommar

Skriv boken i sommar! Visst, problemet är bara att det är så mycket annat som kommer i vägen. Ungarna vill åka och bada, man ska hälsa på hos farmor och farfar, gärna resa utomlands och dessutom hinna slappa i hängmattan. Hur får man ihop det och hur håller man skrivandet vid liv även efter att semestern är slut?

Äntligen semester och dags att ta tag i romanen. En ocean av tid till att slipa på karaktärerna, få ordning på intrigen och bara skriva, skriva, skriva. Men så plötsligt är ledigheten slut utan att ditt manus rört sig en tum. Vart tog tiden vägen?

– En sak som gör det så svårt att få tiden att räcka till är att den är så svår att beräkna. Det är svårt att veta hur lång tid 20 minuter är. Men tidsuppfattning är något man kan träna, säger Chris Edman.

Hon arbetar med att hjälpa människor att uppskatta tid och hur den fysiska arbetsplatsen påverkar oss. Om flera saker under dagen tar längre tid än beräknat blir det lätt förödande för planeringen.

– En käpphäst för mig är att räkna in oförutsedda händelser i schemat. Om jag jobbar åtta timmar så sätter jag av två timmar till oförutsedda saker. Det kommer alltid att hända sådana och då kan jag ta hand om dem direkt. Och om det går kortare tid än beräknat så kan man hinna med mer än man trott och ligga före sin planering och det är en skön känsla.

Att vika en del av ledigheten till skrivande kan vara ett utmärkt sätt att komma igång och skaffa skrivrutiner. Men ett romanprojekt är så gott som alltid längre än en semester. Från att få kontroll över sin lediga tid till att skriva en roman samtidigt som man arbetar eller studerar heltid är steget ändå långt för de flesta.

Tre tips från Chris Edman

Börja med en låg målsättning och öka på eftersom.

Annons

Sätt av tid för skrivande i almanackan.

Räkna in en uppvärmningstid och en avslutande struktureringstid.

Enligt Chris Edman handlar det om att lära sig att prioritera.

– I en intervju sade Tomas Bodström, som ju har tidskrävande jobb, men ändå hinner skriva böcker, att han till exempel inte tittar på tv på kvällarna. För att få tid måste man prioritera skrivandet. Det finns många saker att leva upp till i vårt samhälle. Om man har barn ska man vara en bra förälder, man ska vara en bra partner, man ska vara en superkock, man ska hänga med i den politiska debatten och så vidare och då blir det svårt.

Förutom att arbeta som utvecklingskonsult har Chris Edman skrivit boken Planera dig fri, som kom 2005, och en roman som ”inte var tillräckligt bra för att de stora förlagen skulle vilja ge ut den, men rolig att skriva”.

– Om man har ett jobb som tar mycket tid och energi så gäller det att sätta målsättningen på en rimlig nivå, i alla fall i början. Det är ingen idé att sätta upp tre timmar om dagen som mål om man inte har en chans att klara det. Man kan välja att man ska skriva någon timme två dagar i veckan som start. Jag började nyligen simma och då bestämde jag att jag skulle simma 200 meter och folk skrattade åt mig. ”Så kort är det väl ingen idé att ens bli blöt för?”. Men jag visste att om jag satte ett för högt mål så skulle jag stanna i sängen istället. Nu simmade jag kanske 400 meter och kände mig jätteduktig, säger hon.

Även under själva skrivtiden är det viktigt att inte ställa för stora krav på sig själv, enligt Chris Edman, särskilt inte i början. Det behövs en starttid när man provar sig fram, man kanske skriver några rader som ratas, en slags uppvärmning, innan man kommer in i själva skrivtiden. Hon förespråkar också en avslutande period, strukturtid, där man tänker igenom vad man har skrivit och vad man ska göra vid nästa pass.

Få kan leva på skrivandet och åtminstone fram tills man skrivit och gett ut den första boken är ju de allra flesta beroende av en annan försörjning. Därför är rimligen debutanter experter på att få tid till skrivandet.

Annons

 

Författaren Negar Naseh, som debuterade med romanen Under all denna vinter i januari i år, läser sista året på läkarprogrammet. För henne har somrarna varit en förutsättning för att romanen skulle kunna bli klar.

– Jag har haft förmånen att kunna skriva hela somrarna de senaste åren. Då brukar jag skriva från morgonen till lunch, ta en paus på eftermiddagen och sedan skriva igen på kvällen. Jag är väldigt disciplinerad när jag vill. Vissa saker kan jag vara ganska oseriös med, men inte med skrivandet, säger hon.

Tre tips från Negar Naseh

Anpassa dagen och skrivandet utifrån om du är morgon- eller kvällsmänniska.

Skriv bara så länge du känner att du orkar i början. En timme räcker.

Skriv inte på en dator med internetuppkoppling och ha inte mobilen framme.

Det är på somrarna hon skriver mest, men det betyder inte att det är skrivlöst resten av året. Tvärtom skriver Negar Naseh varje dag.

– Mina omständigheter är idealiska på flera sätt. Jag är uppvuxen i Uppsala och alla vänner har flyttat från stan, vilket gör att jag inte har så mycket distraktioner. Sedan är det ju så kallt och snöigt på vintern att man inte vill vara ute. Det blir mycket tid för skrivande. Jag kan inte minnas när jag inte skrev någon dag, det kommer automatiskt och är inget jag tänker på. Men det är inte alltid skönlitterärt, det kan vara allt från dagboksanteckningar och fragmentariska meningar till romanprojekt.

Kan det skrivandet fungera som en avkoppling från läkarstudierna?

– Verkligen. Det är ju något som jag hela tiden längtar efter. Fast på sommaren kan jag efter ett tag känna att det funkar för att det är under en begränsad period. Jag skulle inte vilja skriva så mycket hela tiden. Det fungerar tvärtom också. Under den senare delen av utbildningen har vi mest haft praktik och det känns bra att komma ut i verkligheten, att inte bara vara uppe i sitt huvud hela tiden.

 

Linn Spross, som debuterade med romanen Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet förra året, är ett levande exempel på att det finns tid om man utnyttjar den effektivt. Förutom författare är hon doktorand i ekonomisk historia vid Uppsala universitet och tävlar på elitnivå i tyngdlyftning. Tre så tidskrävande sysslor parallellt låter som en omöjlighet för de flesta. Men den som här förväntar sig en utläggning om disciplin, struktur och planering blir nog förvånad över hennes beskrivning:

– Min skrivtid varierar. Varje gång jag tänker att jag till exempel ska gå upp och skriva på morgonen så funkar det kanske en vecka, men sedan går det inte längre. Just nu skriver jag mycket på kvällarna. Jag tror att det är viktigt att tillåta sig att ställa in saker, så att man inte får dåligt samvete och tänker att man måste skriva en viss tid. Jag brukar tänka att man måste vara snäll mot sig själv och tänka långsiktigt och kravlöst. Ofta öppnar jag dokumentet som jag skriver på och läser en bit och om det känns bra så skriver jag, men känns det inte bra så stänger jag det igen.

Tre tips från Linn Spross

Var snäll mot dig själv och pressa dig inte om du inte har lust.

Gör även andra saker än att skriva för att få distans till texten.

Ha tålamod! Det tar tid att skriva en roman.

Men planerar du inte ens nästa dag?

– Självklart försöker jag planera veckans saker, men det är sällan planerna håller och då är det viktigt att inte börja tänka: Fan vad dåligt gjort av mig. Sådana saker som jag sysslar med tar lång tid. Skriva en avhandling, bli bra i tyngdlyftning, skriva en roman, då får man låta det ta tid också. Det är ingen idé att stressa fram något.

Hur fungerar det att kombinera skrivandet av avhandlingen och det skönlitterära?

– Det fungerar rätt bra. Man vänjer sig vid att producera mycket text som man aldrig kommer att använda. Har man tidspress så är det lätt att tänka att all text man skriver ska vara sådan man ska använda i slutändan, men det fungerar ju inte riktigt så. Det är viktigt att skriva mycket värdelös text för att få fram lite bra text.

Chris Edman, Negar Naseh och Linn Spross är överrens om att det är viktigt att inte sätta upp för höga krav på sig själv som sedan är omöjliga att leva upp till. Samtidigt är det viktigt att prioritera. Det kanske inte är livsviktigt att följa den där sommarföljetongen på tv varje kväll?

Men så var det ju behovet av att vila upp sig också.

– Jag har alltid en dag i veckan när jag inte behöver göra någonting, inga krav, fullständig avkoppling. Med resten av tiden är det tvärtom och därför hinner jag med mycket. Om jag dammsuger så dammsuger jag och då svarar jag inte om det ringer utan ringer upp när jag är klar. På det viset sparar jag tid genom att inte tappa fokus, säger Chris Edman.

Artikeln publicerades i Skriva #4 2014 (20 juni 2014) och är skriven av .