Bild: Sandra van der Steen/Shutterstock

Författarens semesterkit

Du vet vad din bok ska handla om, har samlat tillräckligt med mod för att sätta igång och är äntligen fri från vardagens plikter. Du har bestämt dig, den här sommaren är det dags. Så hur gör man för att inte hamna i ett soligt antiklimax? Vi räddar dig från motivationsfall, strukturkaos och prestationsångest.

Håll motivationen uppe

Ta reda på ditt syfte

Varför vill du skriva den där boken? För att du älskar att skriva? För att berättelsen längtar efter att delas? För att världen behöver höra vad du har att säga? Att du är helt klar över varför boken behöver skrivas är en förutsättning för motivation och arbetsdisciplin så ta reda på det och påminn dig själv varje dag.

Skapa motivation

Motivation är inget som ramlar ner i huvudet på den som väntar tillräckligt tålmodigt utan något du skapar själv. Inspiration kommer av resultat, inte tvärtom! När du börjar skriva och ser bokstäverna bilda ord, orden meningar och meningarna kapitel, växer både självförtroendet och motivationen. Rumpan på stolen är ett tråkigt men effektivt råd för att skapa både text och motivation.

Inspirationsboosta

Annons

Vad är det som fått dig att drömma om att skriva en bok? Någon särskild författare, lärare, situation eller själva ämnet? Vad gör dig riktigt inspirerad? Plocka fram allt du kan komma på som påminner dig om din författardröm. Sätt upp kommentarerna från den uppmuntrande läraren eller favoritförfattaren på väggen, tänk på alla människor som kommer att påverkas positivt av att läsa din bok. Du kan också göra en bild på din bok att ha som bakgrund på mobilen så att du alltid blir påmind om hur sugen du är på att skriva den där boken.

Fånga känslan

Vilka känslor får det att klia i fingrarna så att du verkligen inte kan hålla dem borta från tangentbordet? Skriver du bäst när du är riktigt glad – eller deppig? Kanske när du är i samma emotionella tillstånd som karaktären du skriver om?

Försök framkalla rätt tillstånd för att skriva med hjälp av till exempel musik, film eller din fantasi.

Acceptera motståndet

Ibland är det riktigt jobbigt att göra det man bestämt sig för. Men resultaten kommer bara när du gör det du sagt att du ska göra. Konstatera gärna att ”idag känns det inte kul att skriva” men låt det inte vara en ursäkt för att låta bli, för det är det inte.

 

Strukturera mera

Annons

Planera in ditt skrivande

Att skriva när du har tid över är som att spara pengar i slutet av månaden – det kommer inte att bli av. Menar du allvar med att skriva den där boken behöver du bestämma när och hur det ska ske. God planering ger dig stabilitet så att du slipper bestämma varje dag om du ska skriva eller inte.

Har du bestämt dig för en timme om dagen eller tio sidor i veckan är detta vad som gäller och energin som annars går till velande, stress och beslutsångest går nu till att skriva.

Skapa skrivro

Vilka praktiska förutsättningar behöver du för att kunna skriva? Måste det vara städat? Skriver du bäst på morgonen eller kvällen? Med eller utan musik? Efter en skogspromenad? Ta reda på vad du behöver för att optimera skrivprocessen och planera in även det i kalendern.

Ta ett steg i taget

Att skriva en bok kan kännas som ett enormt projekt men du kan aldrig skriva mer än en bokstav i taget. Dela upp varje del av skrivprocessen i en så liten bit att den blir busenkel att genomföra, till exempel ”skriv två sidor på kapitel fyra” eller ”gör research på polisuniformer”. Känns det för stort kan du bryta ner det till ”skriv första meningen på kapitel fyra” och ”googla polisuniform”.

Logga ut!

Allt som plingar, piper, blinkar eller poppar upp kommer att störa din koncentration. Stäng av allt som inte är absolut nödvändigt och låt världen utanför klara sig utan dig när du skriver.

Spara på krafterna

Att du har tid för skrivande efter en intensiv dagsutflykt garanterar inte att du har ork kvar. Disponera därför inte bara din tid utan också din energi. Sov ordentligt, festa lagom och prioritera att göra saker som stärker dig.

 

Släpp taget om prestationsångesten

Fråga någon som vet

Mejla tio personer som redan skrivit en eller flera böcker och be om deras bästa tips mot prestationsångest. De har garanterat både haft, och kommit över, samma rädslor som du har nu. De kan hjälpa dig att inse att alla framgångsrika människor upplevt rädslor och självtvivel.

Fira små framsteg

Fira precis allting som går att fira – att du gjort ditt bästa, skrivit klart ett kapitel eller kommit på veckans bästa formulering. Ge dig själv en high five, dansa en glädjedans, drick ett glas bubbel eller ring en vän och berätta. Att fokusera på allt bra du åstadkommer ger mindre tid över till oro och ångest, stärker självförtroendet och gör att det känns roligt att fortsätta.

få perspektiv på skrivandet 

Prestationsångest uppstår bara när du tar dig själv på riktigt stort allvar och tror att allt står och faller med vad du gör. Men så är det ju faktiskt inte. Du är bara en person av flera miljarder som lever på just den här lilla planeten just idag. Njut av att du har fingrar att skriva med, en hjärna som kan komma på en idé till en bok och att du därmed har möjligheten att göra något så himla roligt, utvecklande och givande som att skriva. Vilken ynnest!

Tänk om…

Släpp pressen över att leverera en bok som människor ska läsa och bedöma och lek med tanken ”om”. OM du skulle skriva ett första kapitel i en bok, bara om – hur skulle det kunna se ut? Det gör skrivandet till något roligt och lekfullt och ger dig utrymme att testa och våga istället för att känna att du har kniven mot strupen.

Egopeppa

Författaren Martina Haag har inrett sitt kontor så att hon alltid ser framsidan på alla böcker hon skrivit. Det ger henne självförtroendet att skriva fler böcker även de dagar hon tvivlar på sig själv. Låt dig inspireras av Martina och plocka fram dina bästa texter, dikter, artiklar, blogginlägg och andra påminnelser om att du kan skriva och kommer att fixa det här!

Artikeln publicerades i Skriva #4 2013 (20 juni 2013) och är skriven av .