Heltidsförfattarna kanske knäpper av datorn nu men vi vet att majoriteten av er läsare – deltidsförfattare, studenter, månskensskribenter … – tvärtom skriver extra mycket under julledigheten och på sommaren. Och efter att vi hade ett dagbokstema i Skriva meddelade flera läsare att de skrev långa årssammanfattningar vid den här tiden.Vill du sätta ett mål för ditt skrivande erbjuder vi tre utmärkta möjligheter för Skrivaprenumeranter just nu:
- Med deadline den 2 januari är du välkommen att skicka in en novell på temat »Kyla« (relationell kyla, vinterkyla, kyla från straffpunkten i en VM-final …). Vinnaren får en distanskurs hos Skrivarakademin.
- En dryg månad till har du på dig om du vill testa en ny sorts skrivutmaning. Du ska skriva färdigt titelnovellen till Henrik Bromanders kommande bok Medborgarna. Ett spännande och lustfyllt sätt att testa såväl fantasi som språkkänsla, hoppas vi. Och Henrik Bromander sitter själv i juryn. 10 000 kronor i förstapris!
- En kortare tävlingsvariant, max 25 ord, har vi i varje Skrivanummer. Ditt uppdrag är att inleda en berättelse utifrån en bild.
Det viktiga är verkligen inte att vinna utan att delta. Varför? Jo, en tävling är ett bra sätt att lära sig att sätta punkt, och att bli klar inom en viss tid. Det är också ett bra sätt att vänja sig vid att låta andras ögon möta ens text. Nästa steg kan bli att publicera texten digitalt eller visa den för några vänner. Och kanske blir din novell första pusselbiten i en novellsamling, eller så kan idén och texten utvecklas till en hel roman. Sedan ska jag förstås inte sticka under stol med att det är kul att förlag och agenter har allt bättre koll på Skrivas tävlingsvinnare. Många har blivit kontaktade strax efter vår publicering, och i slutänden har flera noveller utvecklats till utgivna romaner. Vi undersöker nu möjligheten att på ett smart och lättöverskådligt sätt kunna webbpublicera en större del av tävlingsbidragen.
Utmärkt inspiration och konkreta råd för dina noveller kan du hitta i Skrivas novellkompendium, som alla prenumeranter just nu kan ladda ner som PDF.
Veckans …
… konsert
Franska Trions julkonserter har blivit tradition i Göteborg, och nu spridit sig över landet. Fullt ös blandas med underfundiga texter. I söndags klappade vi in bandet tre gånger. Själv fnissade jag som vanligt vid de här raderna, som är uppmuntrande när skrivandet går i stå:
En dålig dag är också bra.
Man lär sig vad man inte vill ha.
Johanna träffade för övrigt sångaren Matti Ollikainen under pandemin, när han var i färd med att färdigställa sin bok Trasiga toner, vilket resulterade i ett fint Skrivaporträtt om skapande.
… appklapp
Med Skrivas gulröda app kan du läsa fredagsbreven, hålla koll på tävlingar och event, samt läsa tidningen i smidigt format för mobil eller platta. Kort sagt: Quadratisch, Praktisch, Gut, som reklamen för Ritterchokladen lyder (för övrigt min julfavorit bland köpechokladerna).
… binge-watching
Såg tredje säsongen av norska Pörni förra helgen och tänkte på Augustin Erbas humorråd i senaste Skrivaguiden: »Skriv om något som ingen tycker är roligt.« Och det låter ju inte så kul med »stressad och skild medelålders kvinna som jobbar i socialtjänsten och försöker få livet att fungera«. Ändå lyckas serien vara både rolig, varm och tänkvärd utan att ta till de enklaste två tricken: att luta sig tungt mot igenkännbara klyschor eller »skruva till« karaktärerna en väldans massa varv.
Jag imponeras alltid av författare och berättelser som, likt Pörni, framställer guld av ingenting. Kanske därför jag alltid gillat Astrid Lindgrens Madicken och Saltkråkan (ännu) mer än Pippi och Karlsson på taket. Det är förstås inte »fusk« att kasta in karaktärer som är starkast i världen eller har en propeller på ryggen, men hos mig får man ett extra plus när man kan ta ett stycke vanlig verklighet och skapa något overkligt bra. Därmed inte sagt att böckerna måste hålla sig på realismens spelplan, den permeabla verkligheten i Julio Cortázars noveller kommer jag alltid att återkomma till.
… recensioner
En som inte sparar på fantasin är Karin Tidbeck. Hen gav sig in i fantastikdebatten som Förlagspanelen i nya Skriva startade, och sedan dess har hen fått ännu mer tyngd bakom sina ord. Både Aftonbladet och Dagens Nyheter hyllar den bok som skrevs på engelska och först gavs ut på andra sidan Atlanten, men nu fått svensk språkdräkt och utgivning. Ännu fler positiva omdömen, liksom en kunnigt tecknad bakgrund, kommer från Kristoffer Leandoer i Svenska Dagbladet.
… tillnyktring
Vad julen beträffar har jag däremot alltid gillat extra allt. Ju mer bling-bling och blink-blink desto bättre. Men i år blir ljusslingorna färre och granen dryga metern istället för de vanliga tre meterna. »När barnen blir större bör julsatsningen bli mindre«, som någon sansad person sade.
… utlandsförsäljning
Elin Klemetz och Samuel Peterssons Skrivareportage om litterära agenter har sålts – utan agent och för en mycket beskedlig summa – till England. Finns nu publicerat hos Swedish Book Review, som på ett bra sätt presenterar svensk litteratur för den engelskspråkiga världen.
… statement
»Varje gång jag försöker skriva fiktivt skäms jag«, säger superhyllade Édouard Louis i Ida Ölmedals intervju i Sydsvenskan. Han menar att fiktion är för överklassen. Längre ner i samhället finns det en påträngande verklighet att hantera.
Något liknande skrev Sun Axelsson i Drömmen om ett liv (1978) som jag bokcirkelläste för några veckor sedan, fast då handlade det om kvinnor och män. Kvinnor skriver »bekännelseböcker« för att beskriva och förändra, medan männen lugnt skriver vidare på sina finromaner, menade Axelsson.
I dag dominerar kvinnorna på alla nivåer (se till exempel de senaste Augustnomineringarna och Skrivas kartläggning »Vem får debutera?«.)
Senast till frukosten diskuterade livskamraten och jag vilken som är den senaste mansskrivna svenska romanen som »alla« unga män pratat om. Vi kom inte in i modernare tid än Klas Östergrens Gentlemen och (lite smalare) Stig Larsson. Snabba cash möjligen?
Å andra sidan kanske läsningen är mindre könsuppdelad i dag? Har mött fler killar än tjejer i 25–30-årsåldern som läst och gillat Amanda Romares Halva Malmö består av killar som dumpat mig. (Men jag erkänner att empirin är svag: ett ensiffrigt antal respondenter.)
… ända fram till nyår
Du har möjlighet att ge bort ett hel- eller halvår Skriva med 100 kronors rabatt ända till och med den 31 december. Din väns första tidning kommer i slutet av januari med bland annat en guide om att skriva fantastik, en intervju med Lars Kepler och en text om vad man bör göra när förlaget inte säger »ja« och inte »nej«, utan »kanske«.
… julmeny
Skönlitteratur: Mikael Yvesands Häng city.
Facklitteratur: Lars Melins Litterära laborationer.
Poesi: Görans Sonnevis För vem talar jag framtidens språk.
Återkommer med omdömen.
Till dess: God jul!
Tobias Regnell, chefredaktör