Bild: gallimaufry/Shutterstock

Res bort och skriv i sommar

En skrivresa vid spanska solkusten eller en kurs i litterär gestaltning på Österlen. Det kan låta som en lyx. Men för många författare är det helt nödvändigt att då och då pausa vardagen för att komma framåt i skrivprocessen. Och det behöver varken vara särskilt dyrt eller komplicerat att ge sitt skrivande den chansen.

Det känns som att alla författare pratar om det – om vikten av avskildhet och att resa bort från vardagsmiljön med jämna mellanrum för att kunna ägna sig helt åt skrivandet.

Alternativen är många, antingen kan man resa iväg helt på egen hand för en veckas skrivarretreat, eller så väljer man att åka iväg på kurs i sällskap av andra med författarambitioner

 

Författaren Mats Söderlund, aktuell med Observatoriet, menar att regelbundna pauser från vardagsagendan till och med kan vara en förutsättning för att lyckas med sitt författarskap.

– Man måste ta sina ambitioner på allvar, ge sina drömmar tid. Och tid får man genom att gå en kurs eller resa iväg, för då får man möjlighet att stanna i sitt skrivande under en längre, sammanhängande period.

Själv brukar han och hustrun Susanna Alakoski, författare till bland annat till Svinalängorna, turas om att åka iväg under en eller ett par veckor för att helt kunna ägna sig åt skrivandet.

Annons

– Behovet kommer vid olika skeden av skrivprocessen. Själv kan jag under perioder behöva skriva upp till fjorton timmar per dygn. Då händer det att jag lånar en sommarstuga på Runmarö i Stockholms skärgård eller någon bekants källare – det spelar inte så stor roll var jag är, utan det viktiga är att jag får gå in i mitt arbete. Det känns lyxigt, men är en nödvändig del av arbetet, säger han.

Författarparet Söderlund/Alakoski har under flera år dessutom ordnat veckolånga skrivresor till spanska Andalusien.

– I höst arrangerar vi kursen i Ystad istället. Vi kör ett hårt schema där deltagarna håller igång från morgon till kväll med en tretimmars-paus mitt på dagen då man får ägna sig åt eget skrivande.

Deras kurs fokuserar på vad deltagarna vill med sitt författande, hur man ska göra för att hitta mod, motivation och kreativitet till att skapa sitt eget litterära språk.

– Något speciellt brukar inträffa på tredje dagen, deltagarnas ögon växer successivt för den litterära texten när de plötsligt får mycket tid och det är väldigt fascinerande att se, säger Mats Söderlund.

 

Varför resa iväg?

 • Nya miljöer och möten ger nya perspektiv.
 • Du avsätter tid för att skriva.
 • Fokuseringen ger effektivt skrivande.
 • Nya intryck ger stimulans och inspiration.
 • Vardagsdistraktioner blir kvar hemma.

Från kreationslotsen.se

Det där är något som Åsa Anderberg Strollo, författare till bland annat Bryta om och Hoppas också känner igen. För att hålla kreativiteten vid liv deltar hon regelbundet i kurser och åker iväg på skrivresor.

Annons

– Jag tror att många faller på att de inte ger sig själva återhämtning och nytt bränsle. De skriver en bok, men inser inte hur uttömmande det är och sedan blir det inte fler.

Nio år efter att hon själv gått ut författarskolan på Nordens Folkhögskola/Biskops Arnö, började hon känna sig hungrig på ny input och anmälde sig själv och två författarkompisar till en kurs på Skrivarakademin. Vid det laget hade hon skrivit två romaner, men famlade efter en bättre metod inför sin tredje.

– Är man yrkesverksam skribent är man oftast sin egen chef, och som chef måste man vara rädd om sin personal. Så resonerar jag och tycker alltid att kurserna är värda pengarna, säger hon.

Enligt Åsa Anderberg Strollo är mötet med de andra kursdeltagarna en stor behållning.

– Som författare är man ganska ensam. All ära och berömmelse kommer först när man skrivit klart. Men egentligen är det under själva skrivprocessen som man behöver uppmuntran. Jag tror till exempel att man skulle spara mycket tid genom att låta andra ta del av ens historia redan när den bara finns på muntlig nivå.

 

Det kan dock finnas fördelar med att vara helt ensam i sitt skrivande också. Jeanette Niemi, författarcoach på det egna företaget Kreationslotsen och snart färdigutbildad skrivpedagog, brukar hyra in sig i ett rum eller en lägenhet på spanska solkusten två gånger om året för att kunna ägna så många av dygnets timmar som möjligt till att bara få skriva.

Att tänka på innan

Vad vill du uppnå med din resa?

Vad behöver du göra varje dag för att nå ditt skrivmål?

Vilka sociala behov har du och hur kan du lösa det?

Internetuppkoppling – behöver du det? Hur kan du lösa det?

Vilket klimat passar dig?

På en ny ort kan annat distrahera. Hur hanterar du det?

Tänk efter: vad är skillnaden mellan en skrivresa och semester?

– För mig handlar det om en kombination av att dels vilja skapa tid och utrymme för mitt skrivande, dels om att de svenska kalla vintrarna inte är gynnsamma för min kreativitet. Med skrivresan ger jag mig själv egen tid från ständig uppkoppling och de vardagsbestyr som kommer med att arbeta och ha familj.   

Själv lever hon i en familj med två tonåringar och en make.

– Det har varit den stora utmaningen inför resorna, det finns ju samtidigt en ”jag-vill-inte-lämna-faktor”. Men genom att bryta mina gamla mönster och komma till nya miljöer där jag möter nya människor, får jag andra perspektiv och det är nödvändigt för den kreativa processen.

Före resan gör Jeanette Niemi alltid upp en plan på vad hon ska genomföra under vistelsen, till exempel att hon ska skriva ett visst antal kapitel. Hittills har hon inte fått något verk publicerat, men hon har för närvarande två manus som hon har arbetat med under det senaste året på väg till förlag.

 

För Åsa Anderberg Strollo, som också brukar resa bort för att skriva, är det mest effektivt att förlägga resorna till slutet av skrivprocessen.

Tips på plats!

 • Skriv ner ditt mål med resan i till exempel antal kapitel eller sidor.
 • Planera din arbetsdag även med pauser.
 • Ta ledigt för att träffa människor och se orten.
 • Skapa en arbetsplats när du kommer fram.
 • Vill du arbeta i solen? Testa så att du kan se din skärm i solsken. Glöm inte solkyddsfaktor!
 • Skaffa Skype.    

Från kreationslotsen.se

– Det är då man ska tråckla ihop alla trådar och skapa en enhetlig ton i texten.

Tidigare i år tillbringade hon en vecka på Baltic Center i Visby, dit författare från Östersjöregionen kan ansöka om vistelsestipendium, och i somras var hon i Kavalla i Grekland där Författarförbundet har ett rum på Svenska Institutet.

Närmast i framtiden ligger en resa till Italien tillsammans med tre författarkollegor och en förläggare.

– Att vara iväg under två veckor ger lika mycket resultat som fem veckor på hemmaplan, menar hon.

Och det här gäller inte bara redan etablerade författare:

– Värdet med en skrivresa eller kurs när man är på väg att skriva sin första bok kan ju vara att man får tid att verkligen koncentrera sig och få ihop den, och att man då har en kursledare vars blick på texten hjälper en i bearbetningsprocessen, säger hon.

 

Jeanette Niemi planerar för en skrivarresa med fler deltagare senare i år. När hon reser iväg själv följer dagarna oftast ett visst mönster med skrivandet fördelat på två pass. Däremellan går hon promenader eller joggar längs stranden samt äter lunch.

– Det hela behöver varken vara särskilt dyrt eller krångligt. Jag hade aldrig rest reguljärt tidigare, men tycker att allt brukar fungera väldigt enkelt. Det är lätt att hitta boende, till exempel på booking.com. Spanska solkusten är dessutom billigt på våren, jag åker alltid när det är lågsäsong och brukar kunna komma undan på omkring 1 500 kronor i veckan.

Artikeln publicerades i Skriva #3 2013 (20 april 2013) och är skriven av .