Foto: Erik Ardelius

Elin Cullhed: »Våga testa dina gränser«

»Hur ska man få ut mesta möjliga av sin skrivarkurs? Läraren i mig vill ge det ganska givna svaret: att man kommer väl förberedd på alla lektioner, har läst alla texter och deltar aktivt i alla textsamtal. Men sedan finns en annan del av mig, som tycker att det finns en ganska stor missuppfattning om vad skrivar­kurser faktiskt innebär för någonting.

Min känsla är att det är väldigt vanligt att man söker sig till en skrivar­kurs för att det här ska bli året då man ska producera en massa text, skriva sin roman, lära sig hantera olika litterära stilar och hitta sin egen röst. Man tror att man ska kunna vara så produktiv, men jag tror egentligen att man går kurser av andra anledningar. För att någonting saknas i ­livet, för att man vill hitta någonting i sig själv. Det är en del av ett sökande, helt enkelt.

Elin Cullhed

Född: 1983.

Skrivarutbildning: Arbetar som lärare vid skrivarlinjen på Wiks folkhögskola. Har själv läst skrivarkurser på Biskops-Arnös folkhögskola och Litterär gestaltning på Göteborgs universitet.

Utgivning: Gudarna (2016).

Kanske är det verkligen första gången som man satsar på skrivandet fullt ut. I det tillståndet ska man våga öppna sig, för kurstiden kan bli helt annorlunda än vad man har förväntat sig. Du kanske kommer att inse att det där långa manuset som du jobbat på i flera år faktiskt inte är det du ska skriva. Kanske måste du kasta det eller börja på någonting helt annat. Kanske kommer en period då du slutar skriva, fullständigt. En kurs handlar om det där öppna och nya, om det främmande. Så jag tror att man ska lägga undan tankarna om produktivitet och nya färdigheter och våga gå vilse i skrivandet. Kom till kursen öppen, och mottaglig för att den skrivande processen är gåtfull, och inte handlar om resultat. Tillåt dig att vara … trevande. Våga testa dina gränser och våga skriva något helt knäppt, eller något som bara är ljug eller knas. Gå loss! Det tror jag är jättebra på en skrivar­kurs. Och, också, att våga se att det vi gör på en skrivarkurs är att lära oss att läsa, inte att skriva. Jag sa ju det – det är en gåta!

Annons

Sedan finns förstås också kurser som är väldigt målinriktade. Jag gick en sådan en gång, där målet var att lämna in ett helt, färdigt romanprojekt. Den kursen var guld, helt fantastisk – för det var då jag insåg att det jag trodde var så ›färdigt‹ bara var ett litet frö. Det kan vara svårt att se helheten själv – och då finns det en poäng att gå en kurs där man får lämna in 300 sidor och få feedback. Det är väl för övrigt något av det bästa med skrivar­kurser, att man hittar läsare som man kan ha kvar även efter att kursen är slut. För det är det skrivandet handlar om – att våga bli läst.«

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2018 (08 februari 2018) och är skriven av .